Friday, June 29, 2012

Surat Cinta untuk Awak

Apa perasaan awak bila orang yang awak rapat, dah lama kenal dan orang yang paling awak sayang jauhkan diri daripada awak, tak bercakap dengan awak, dan sikit pun tak peduli apa yang awak yang buat.

Tapi bila dengan orang lain, orang tu tampak gembira. Mereka baik-baik sahaja walaupun tanpa awak. Mereka lain bila dengan awak. Kenapa?

Awkward.

Ya, awkward. Awak dengan dia awkward antara satu sama lain.

Kenapa?

Mereka mungkin salahkan awak. Sebab awak tak nak bercakap dengan mereka, jauhkan diri awak, tapi jauh sudut hati awak, awak peduli setiap gerak geri mereka. "Mereka okay tak?"

Bukan tak ambil langkah nak rapatkan yang renggang, tapi mereka yang lagi merenggangkan. Awak rasa worst sangat. "Kenapa jadi macam ni?"

Bukan sahaja seorang malah ada orang lain yang turut awkward dengan awak. Awak rasa terrible dan even worst. Bukan seorang tapi dua atau tiga atau empat orang awkward dengan awak. Awak rasa awak dah buat silap besar dengan mereka. Disebabkan awkward awak dengan dia, orang lain turut awkward.

Awak rasa penat. Sebab awak yang selalu rapatkan kerenggangan tu. Bukan sekali tapi banyak kali. Awak rasa awak dah tak layak bersahabat dengan mereka. Kejamkah awak?

Kejam, kata mereka.

Salah siapa?

Tak ada manusia yang sempurna. Dan setiap manusia tak pernah terlepas melakukan kesilapan. Patutkah awak terus lari dari dunia awkward ini?

Tapi bagaimana?

Biarkan masa menentukan segala. Ya, masa. Dan berdoa. Apa-apa yang berlaku, semuanya berbalik kepada Allah SWT.

"Jangan buat lagi. Kalau awak buat lagi, kita betul-betul ignorekan awak selamanya. Mungkin"

Mungkin perkara tu akan menjadi realiti. Mungkin. Siapa tahu? Dan awak takut kalau suatu hari nanti awak betul-betul kehilangan mereka semua. Dan siapakah yang sudi hulurkan tangan waktu itu?

Awak ingat balik satu persatu memori yang terukir antara awak dengan mereka. Gelak tawa mereka, gurau senda mereka, dan tangisan mereka, bukan mudah untuk awak lupakan macam tu sahaja. Bukan mudah untuk awak padamkan memori itu. Pedih, perit, rasa hati awak. Tak ada siapa yang tahu.

Awak putus asa. Awak tarik diri daripada mereka. "Aku tak layak menjadi RiSHAH" Awak lap air mata yang berguguran. Awak cakap dengan diri awak, kau kuat. Allah sentiasa bersama dengan kau.










Dan sebenarnya, awak sayangkan mereka semua sebagai seorang sahabat. Ya, walaupun awak dengan mereka hanya kawan rapat. Dan awak tidak mahu awkward menjadi punca kerenggangan persahabatan awak kerana awak terlalu sayangkan mereka.

Dan awak berharap, mereka dapat maafkan diri awak yang kerdil. Ya, kadang-kadang awak pentingkan diri sendiri. Awak lupa dengan kawan-kawan awak. Awak selalu marah kawan-kawan awak. Tapi kawan-kawan awak itulah yang memberi sumber semangat dalam hidup awak.





Buat 'Fahima', Selamat Ulang Tahun yang ke-19. Awak tetap comel walaupun semakin menganjak usia. Walaupun kita masih awkward, awak masih kawan kita. Sincerely, Ain. 

p/s : Terima kasih Nasharah dan Hasmida sebab bagi semangat. Yang memahami bila aku tengah bersedih. 

Sunday, June 17, 2012

Misteri Rumah 5A : Mana Meter Air?


Mangsa :
Ain, Yumairah, Rabiqah, Hasmida, Amylia, Nasharah, Haidar

*****

Kes vs Misteri

Hari pertama. 10/6/2012

"Kenapa air ni kecil sangat? Tekanan rendah ke? Tapi masa first time datang, tak ada pulak masalah tekanan rendah ke tinggi. Lagipun rumah ni bukannya dekat kawasan bukit, rata je. Misteri ni" 

Dah lah panas, berpeluh pula tu, air pula cuma cukup-cukup untuk lap badan je. Air untuk ambil wuduk pun tak ada. Mungkin dua tiga jam adalah tu air ni. Saje nak main sorok-sorok dengan kitaorang. Nak berkenalanlah tuu. 

Dah pukul 1 pagi, aku cuba cek kalau-kalau air dah keluar. Tak sedap nak tidur kalau tak solat lagi. "Mai, air tak ada lagi ni. Macam mana?" 

"Meter air tu kunci kot. Jom pergi tengok jap,". Sampai je dekat meter air tu, tengok-tengok meter air dah tak ada. "Tadi pagi masa kita sampai, meter air tu ada lagi. Takkanlah kena curi pula?" 

Kalau betul kena curi, kenapa rumah kitaorang je yang kena curi. Jiran aku cantik je ada meter air tu. Kalau kena potong, takkanlah SAJ buat kerja malam-malam kot. Kalau betul kena potong, kenapa air dari pili tu ada lagi. Satu isi rumah cakap, "Aku nampak pagi tadi ada lagi meter air tu,". Misteri ni. Macam mana boleh hilang si meter air ni?

Pepagi buta tu jugalah aku dengan kawan-kawan sibuk tadah air. Nasib baik ada air. Kalau tak, pergi kelas tak mandilah esoknya. Bayangkanlah kitaorang terpaksa melangkah besar untuk dapatkan air. Penat panggil kakak sebelah, tapi tak terbuka pun pintu tu. Ingatkan nak minta air kakak sebelah orang tu, tapi kakak sebelah tu macam tak endah je, terbantut niat nak minta air. 

*****
Penyelesaian

Esoknya, Rabiqah pun telefonlah SAJ. Dia cakap kena buat laporan polis apa semua lepas tu pergi SAJ daerah Batu Pahat. Macam buat jenayah besar je bila kena pergi balai polis. Seram ~ Dalam pukul 2:30 Rabiqah dengan Mida pun berangkatlah ke SAJ daerah Batu Pahat.

Alhamdulillah, petang tu juga pihak SAJ pasang balik meter air kitaorang. Kalau tak, esoknya ke kelas tak mandilah kitaorang. Lagi-lagi bila air dah tak ada langsung dekat pili air tu. 

Menurut pihak SAJ, meter air kitaorang sebenarnya dah kena tarik pada 1 Jun 2012. Bukan sebab kena curi ke apa. Sebab tak bayar hutang tertunggak seratus lebih tu. Bukan juga sebab tekanan rendah ke tinggi. 

Malu betul dengan Pegawai SAJ tu bila kitaorang cakap meter air kitaorang kena curi padahal kena tarik balik dengan pihak SAJ. Misteri Rumah 5A yang pertama selesai. *Blushing blushing. 

Sunday, June 10, 2012

Pengajaran bulan ini : Jangan putus asa


Nota untuk diri sendiri.

Pejam celik pejam celik aku dah senior. Dah tahun dua. Dah besar. Dah dewasa. Okey, cukup. Sepajang 3 sem aku berada di UTHM, banyak benda aku tempuh tanpa emak dengan ayah. Selama ni, aku bergantung dengan emak dan ayah. Sekarang, aku terpaksa berdiri di atas kaki aku sendiri. 

Kadang-kadang, aku rasa nak give up. "Kenapa susah sangat?" Aku rasa nak balik, duduk rumah goyang kaki. Aku rasa aku tak boleh bawa. Sehinggalah aku terbaca ayat ni. 

Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya
- Al-Baqarah 286

Alhamdulillah, dengan semangat emak dan ayah, aku melangkah lagi. Walaupun aku jatuh, aku rasa aku tak boleh putus asa walau apa pun jadi. 

Kadang-kadang aku rasa kecewa, "Kenapa aku tak boleh skor?" "Teruk sangat ke Final aku?" Rasa nak menangis pun ada. Tapi aku percaya, setiap apa yang berlaku, ada hikmahnya. Ketentuaan Allah tu lebih manis sebenarnya. Ya, aku kena bangkit. Aku tak nak selamanya jatuh. Aku kena bangkit semula dan mulakan langkah. 

RiSHAH (Rabiqah, Sarah, Humairah, A tu aku, Hasmida), Terima kasih sebab selalu ada dekat sisi kita. Kita sayang awak semua. Rindu nak buat projek sama-sama. Lagi-lagi masa buat origami dengan Flash. Emak, ayah, terima kasih bagi Ain peluang untuk menimba ilmu. 

Ya Allah, kuatkan hati aku menempuh ujianMu. Amin ya Rabbal. Setiap usaha pasti ada ganjarannya yang setimpal. Semester 1 Tahun 2, doakan aku terus berjaya di UTHM. 



Larger scale doodle yang berhari-hari aku buat, akhirnya siap. Fuh, lega. 

Friday, June 1, 2012

Sleeping Beauty #7: FAQ

 
 1. Siapa Sleeping Beauty?

Nama dalam surat beranak dan kad pengenalan aku, Nurain binti Mohd. Ali. Nama glamour aku, Nurain Ali. Nama saintifik, Alien. Nama RiSHAH, Panda. Nama dalam buku sejarah, Sleeping Beauty.

Orang panggil aku Sleeping Beauty sebab dulu masa tingkatan empat, aku selalu tidur dalam kelas. Selalu jugaklah aku melayari mimpi-mimpi indah dalam kelas. Satu hari, Cikgu Salwati, cikgu Pendidikan Jasmani dan Kesihatan buat survey. Antara kategori-kategori yang dicalonkan ialah Ratu Kebaya, Ratu Tandas, Ratu Pemalas dan sebagainya. Termasuklah Sleeping Beauty atau Ratu Tidur. Well, orang yang paling banyak dapat voting dalam kategori Sleeping Beauty ialah aku. Aku pun undi diri aku sendiri. Tapi kalau aku tak undi pun, aku tetap menang wey.

Semenjak hari tu, aku dikenali Sleeping Beauty. Budak suka tidur dalam kelas. Kalau tengah belajar Mathematics, tak sah kalau tak nampak aku tersenguk-senguk dalam kelas.


2. Siapa Datuk Keternamaan?

Aku tahu ramai yang curious. Datuk Keternamaan tu, bahasa kasarnya, dialah yang selamatkan Sleeping Beauty daripada tidur panjang lepas disumpah sesumpah, eh bukan, Penyihir. Datuk Keternamaan ni berasal dari Planet Pluto. Macam mana boleh sangkut dengan Sleeping Beauty, aku pun tak tahu. Dia ni ada datuk pun bukan sebab kaya, tapi tapi cucu dah ramai. Cucu dia pula bukan manusia tapi yang berwarna hijau, bermata tiga segi, kepala pentagon dan badan nonagon.

Siapa yang nak? Kalau ada nak, boleh contact aku melalui email. Terima kasih.

Walaupun Sleeping Beauty dah reject si Datuk Keternamaan, tapi Datuk Keternamaan masih setia dengan Sleeping Beauty. Aku rasa Sleeping Beauty ni pun dah kena sesumpah dengan Datuk Keternamaan. Tak lari gunung dikejar.


3. Siapa Lelaki Idaman kau?

Kalau dapat diundurkan masa, aku nak kahwin dengan Putera Raja yang berjaya mengejutkan Sleeping Beauty daripada tidur yang panjang.

Lelaki Idaman aku yang pasti bukanlah Datuk Ketenamaan. Sesiapa sahaja asalkan bukan Datuk Keternamaan. Betapa aku benci dengan Datuk Keternamaan.

Dalam setiap episod, Lelaki Idaman Sleeping Beauty sentiasa berubah. Kalau dia nak Lee Min Ho jadi lelaki idaman, memang mimpi tu akan dipenuhi dengan Lee Min Ho dan berakhir dengan Datuk Keternamaan. Datuk Keternamaan lagi....


4. Macam mana kau reka jalan cerita Sleeping Beauty?

Biasanya, aku akan kaitkan dengan kehidupan sebenar. Let's say aku akan menghadapi FINAL EXAM, latar belakang cerita akn berdasarkan final exam.

Dan latar belakang mimpi biasanya, situasi yang aku betul-betul aku alami atau aku ingini. Cerita dalam mimpi biasanya based on true story. Separuh adalah imaginasi aku yang terlalu tinggi.

Setiap satu episod aku akan cuba sampaikan cerita yang berbeza, tapi aku taktahu berapa ramai yang dapat true story daripada mimpi-mimpi dan latar belakang tersebut. Omputih kata, It's doesn't matter. Yang penting kalau reader aku enjoy dengan apa yang aku sampaikan. 


5. Sampai bila kau teruskan Sleeping Beauty?

Sleeping Beauty ibarat jiwa kedua aku. Penyeri blog aku. Ceh. InsyaAllah, selagi aku mampu menyediakan cerita terbaik dari ladang untuk reader blog.

Aku rasa yang masih blog ni dari dulu sampai sekarang dah tak ada. Setahun aku tinggalkan dunia blogging demi SPM. Aku aku kembali ke dunia blogging ibarat macam buka blog baru.

Kalau ada yang masih baca blog aku, aku nak cakap satu je, "Hai awak. Terima kasih sebab setia dengan saya. Kita sayang awak. :3" *Lambai-lambai tangan.


Lastly, aku sediakan doodle watak Sleeping Beauty The Series. Aku baru belajar mendoodle. So, aku punya art work tak adalah hot sangat. Enjoy.  Siapa yang baru nak mula membaca Sleeping Beauty The Series, klik sini.



Hai. Agak-agak ada tak yang nightmare malam ni. 

Tadahh, inilah Mr Right yang kita tunggu-tunggukan. 


Hai. Kitalah yang suka tidur dalam kelas tu.
Tadah! Inilah Sleeping Beauty kita. Comelkan.