Sunday, January 22, 2012

Masa Kecil-Kecil Dulu #1



Gua ingat lagi masa gua umur 4 atau 5 tahun, masa comel-comel dulu, *sekarang tak comel lagi dah* rambut tocang dua, pakai baju kurung, pakai kasut warna merah, kan comel tu. Mak dan ayah gua bawa gua pergi Forum Perdana dekat Dataran Segamat. Gua tak tahu apa-apa beb, tapi gua ikut je. Lu jangan tanya gua tajuk Forum Perdana tu, sebab gua tak ingat. Apa yang gua ingat?

Yang gua ingat, gua makan ais krim banyak hari tu. Sebab ada orang sponsor. Free! Sekarang nak datang ais krim pop 10 sen percuma pun susah. Lagi satu yang gua tak lupa hari tu ada papan gelongsor. Gua tengah kanak-kanak, kalau ada papan gelongsor tu, gua dah tak nampak benda lain lagi dah. Lu jangan tanya muka pencemarah, sebab gua tak ingat lagikan pula namanya.

Lepas makan ais krim, ayah bawa gua ke papan gelongsor. Sampai gua tak nak balik, nak tidur kat papan gelongsor tu. Dua tiga ulang alik sebab rindu nak bergelongsoran dengan papan-papan tu. Ayah gua memang baik melayan kerenah gua yang menagda-gada ni. Oleh sebab dia geram tengok gua asyik nak main gelongsor tu, dia tinggalkan gua sorang-sorang dengan papan gelongsor.

Tiba-tiba gua rasa bosan. Gua nak balik. Gua nak makan ais krim lagi. Tengok sekeliling, "Mana ayah aku!!!!"

Alhamdulillah, gua ingat jalan nak balik. Tapiiii suku perjalanan je yang gua ingat. Demmm. Ayah! Mana ayah ni! Gua pun menangis tak berlagu cari papan gelongsor balik. Papan Gelongsor je lah yang faham perasaan gua masa ni. Sekali gua sampai dekat papan gelongsor tu, nak manja-manja lah kan, rupanya dah ditutup dengan kain. Dem, sampai hati u buat i macam ni. Lagi kuat aku melalak depan orang ramai masa tu.

Tiba-tiba ada seorang lelaki bawa gua berjumpa dengan krew TV1. Jap, gua jumpa krew TV1 ke? Like seriously, gua tak mimpi kan kan? Dulu masa kecil-kecil jumpa diaorang tak ada perasaan langsung. Nasib baik aku tak masuk TV1. "Anak siapa lah tu hilang?" Malu gua malu gua. Tak keluar rumah 44 hari 44 malam. Tapikan kalau masuk TV, apalah salahnya. Terpopular sekajap jadilah.

Tak lama lepas tu, ayah gua pun datang cari gua. Yeahhhh, dapat makan ais krim. Jom, ain nak ais krim. Cepat-cepat tinggalkan krew TV1. Fobia tengok papan gelongsor. Tak nak kawan dengan papan gelongsor lagi.

Kan betul gua cakap, gua dapat makan ais krim. Tapi kan emak gua hilang sebab dia risau gua hilang masa main gelongsor. Kesian emak gua, gara-gara gua dia sanggup merempuh lautan manusia dekat Dataran Segamat semata-mata nak cari gua.

Kalau gua ingat peristiwa ni, gua boleh terguling-guling ketawa. Macam tu jugaklah, mak dan ayah gua.



Dulu masa kecil-kecil, alololo comelnya. Sekarang, Ya Allah.

Wednesday, January 4, 2012

Misteri 116 : Kenapa tak boleh bukak pintu ni???



Hari tu aku tak ada kelas satu hari. Haruslah bangun lambat untuk bayar hutang hari sebelumnya yang terpaksa bangun seawal pagi. Lepas aku bangun je, terus je capai baldi kat bawah katil. Tak fikir apa dah, tandas dalam kepala ni. Dah tutup pintu bilik, kbai aku nak mandi. Takkan kau nak ikut juga?

Dah siap mandi apa semua, baru aku perasan, aku tak bawah baju, seluar dan benda dalaman. Tak pernah-pernah aku tertinggal benda dalaman terutamanya. Tak pe lah, keluar je lah. Biarlah mak cik cleaner dapat tengok aku berkemban sekejap. Dah rezeki dia nak buat macam mana.

Aku pun pulaslah tombol pintu bilik aku tu. Tetiba, kenapa ketat semacam ni? Kenapa tak boleh buka pintu ni? Aku aku aku aku


TERKUNCI ke masa keluar bilik tadi? Like seriously? Aku tak mimpi kan kan kan? *Tampar muka aku jap*

Dengan sehelai tuala, kunci ada kat dalam bilik, handphone dekat atas katil. Roomates ada kelas sampai tengah hari. Demmmmmmm, apa aku nak buat sekarang?

Tarik nafas, hembus. Tarik nafas, hembus. Relax Ain relax.

Masuk keluar tandas sebab nak cari idea, apa perlu aku buat. Mak cik cleaner tu mesti pelik semacam tengok aku berkemban, keluar masuk tandas. Buang tabiat agaknya budak ni, dalam hati mak cik cleaner ni.

Di sebabkan aku malu nak ambil baju dekat ampaian, aku pakai baju malam tadi. Busuk? Apa kisah, janji pakai baju. Benda dalaman aku sempat ambil dekat ampaian. Dengan sepantas kilat, menuju ke bilik Mida. Sekali Mida tak ada, dia pergi tingkat 2. Kuruslah aku macam ni, kalau cari Mida tak jumpa-jumpa.

Aku tengah sedih tak dapat masuk bilik, Mida duduk layan Facebook je. Bukan nak tolong aku. Ni nak merajuk ni. Biasalah, perempuan campur perempuan, gossip je lah kerjanya. Lupa sekejap perasaan sadis sebab tak dapat nak masuk bilik.

Cancel plan aku nak study, nak buat assignment yang melambak macam bukit semata-mata tak dapat masuk bilik. Sadis! Spoiler mood aku pepagi buta lagi.

Bincang-bincang dengan Mida, kitaorang pun decide nak pergi bilik Humairah balik. Tak bangun lagi budak kecil ni? Pinjam handphone Humairah, call si Sarah, "Aku tak dapat masuk bilik, terkunci masa aku pergi mandi tadi."

Si Humairah yang tengah berangan nak sambung tidur dia tu, terus ketawa macam orang tak betul. Ke memang betul, si Humairah dah memang tak betul? Bahaya ni, kena hantar cepat-cepat dekat Hospital Permai.

"Ain Ain. Tu lah, dulu ketawakan orang lagi, padan muka tak bleh masuk bilik." perli si Humairah. *Tutup muka sekarang juga*

Si Sarah temankan aku pergi pejabat, nak pinjam kunci. Aku rasa macam nak menangis, bila dia letak papan tanda "SORRY WE'RE CLOSED". Padahal baru pukul 10:30 pagi. Kau makan gaji buta ke? Pukul 10 pagi dah tutup pejabat. Demmmm. Rosak plan aku.

Bertapa dekat bilik Humairah sampai pukul 12 lebih. Balik bilik, Ekin dah balik dari kelas. Fuhhh, bilik ku syurgaku lah katakan. Alhamdulillah. Lepas ni kena bawak kunci pergi tandas. Kalau tak, habislah kau Ain.

Lain kali bangun tidur, baca doa. Ni tidak, kan dah mamai sampai tak perasan terkunci pintu bilik. Nasib baik tak ada kelas, kalau tak memang dalam sejarah, aku ponteng kelas.