Wednesday, November 14, 2012

Komik #02 : Izinkan saya......



Ammar dan Nazihah bertemu di sebuah taman. Di taman itulah, segalanya bermula. Dari stranger kepada kekasih. Dari hari ke hari, hubungan ini semakin intim. 


Kalau kira kira, dah lama juga Ammar dengan Nazihah. Hampir 3 tahun. 

Satu hari, Nazihah terpanggil mendengar Forum Aku Terima Nikahnya di universitinya. Tanpa diduga, pintu hati Nazihah terbuka. Menyedari apa yang haram dan tetap haram. Nazihah sedar, dia gagal membezakan cinta. Gagal menyedari cinta Allah dan Rasulullah. "Astaghfirullah." Lafaz Nazihah.



Nazihah nekad. Nazihah ingin berubah. Nazihah berazam meninggalkan zaman jahiliah itu. Mungkin Ammar tak mengerti. 


Nazihah memberi sebuah Tafsir AlQuran dan sebuah buku yang bertajuk "Sebelum Aku Bernikah" oleh Hilal Asyraf. Tersentuh hati Ammar membaca Surah An Nuur Ayat 30. Pintu hatinya mula terbuka perlahan demi perlahan. 

Kalau benar cinta, pasti mahu ke syurga bersama-sama. Dan apa-apa yang melempar kita ke neraka, itu bukan cinta. - Hilal Asyraf

Saban hari saban malam, Nazihah sentiasa mendoakan yang terbaik untuk Ammar disamping Nazihah berubah kearah yang lebih baik. Nazihah percaya Allah akan mengganti sesuatu yang lebih baik. 


Tahun demi tahun, takdir menemukan mereka kembali. Itulah jodoh. 

"Saya tak mahu jadi yang haram buat awak lagi. Jadi, izinkan saya jadi yang halal untuk awak, Nazihah."
"Kalau macam tu, lamarlah parents saya dahulu."
"Lupa pula. Tunggu daku wahai bakal makmum solatku."

*Daku sentiasa menantikan dirimu. Terima kasih Ya Allah"

Thursday, November 1, 2012

Sleeping Beauty #8 : Versi Puteri Salji Putih

Sleeping Beauty The Series 2 - 7 

Ahli Sihir : Wahai iPad Mini buatan China yang ciplak,
siapakah yang paling comel dalam dunia ni?
iPad Mini Buatan China : *Bunyi Drum* Mestilah Ahli Sihir. Pewwit. 
iPad Mini Original : iPad Mini ciplak penipu!
Galaxy Note 2 : Aku sokong. Aku sokong.

Daripada yang kecil sampai sebesar gajah, dari buatan China hinggalah Afrika Selatan, semuanya bersorak. 

Ahli Sihir : Diam! Wahai cermin ajaib, siapakah yang paling comel dalam dunia ini?
*Krik krik krik*
Ahli Sihir : Aku tanya ni, jawablah. 
*Krik krik krik*

Ahli sihir menghalakan tongkat saksinya kearah cermin ajaib lalu pecah berderai cermin ajaib tersebut.

Ahli Sihir : Kalau kau semua tak nak pecah macam cermin tu, bagitahu aku 
siapakah yang paling comel?
Semua berbisik.
Ahli Sihir : Avada Kadavra. *Menghala tongkat saksinya kearah iPod Mini Blue.

iPod Mini pun arwah. Arwah baik orangnya. Banyak berjasa dekat Ahli Sihir. 

Ahli Sihir : Kalau kau tak mahu jadi seperti iPod Mini, lebih baik kau semua bagitahu aku.
Galaxy S3 : Ala, Sleeping Beauty yang beragan nak jadi Snow White tuuuuu.
Ahli Sihir : Sleeping Beauty lagi?!!! Siap kau Sleeping Beauty. Tunggu kau aku kerjakan.

*****

Tukang Kebun : Wahai Sleeping Beauty.
Sleeping Beauty. Panggil beta Snow White.
Tukan Kebun : Baiklah Sleeping ... Er Snow White. Ada baiknya kalau Snow White lari sekarang juga.
Hamba dengar Ahli Sihir dalam perjalanan ke sini.
Sleeping Beauty : Apa benar?
Tukang Kebun : Ya. benar Sleeping.. Er Snow White.

Tiba tiba, Ahli Sihir bersama dengan penyapu telah sampai di istana Sleeping Beauty.

Ahli Sihir : Hahahahaha, tak perlulah kau lari lagi wahai Sleeping Beauty.
Oh ya, tak usahlah kau beragan mahu menjadi Snow White.
Sleeping Beauty : Apa maksudnya kedatangan kau kali ini?
Ahli Sihir : Huh, tak ada comel mana. Comel lagi aku. Aku datang dengan hajat.
Sleeping Beauty : Aku memang comel sejak azali lagi. Apa hajat kau?
Ahli Sihir : Aku nak cincang kau sampai lumat. Bila kau tiada lagi, akulah yang paling comel dalam dunia ni.
Hahahahahaha.

Tanpa disedari, Sleeping Beauty telah pun selamat melarikan diri.

Ahli Sihir : Hahahahaaaaa. Eh mana Sleeping Beauty pergi?
Kau ingat kau boleh lari daripada aku. Dah tiba masanya untuk aku keluarkan
alat aku dari zaman-zaman lagi.
"Pisang Beracun".
Satu satu alat yang lebih canggih daripada biasa.
Hahahahahaha.

*****

*Kru kru kru* Perut Sleeping Beauty berbunyi.
Sleeping Beauty : Laparnya. Kalaulah ada pisang....

Sleeping Beauty memandang sekeliling, lalu terpandangkan sebiji Pisang.
Dalam sekelip mata, Sleeping Beauty telah memakan Pisang tersebut.
Dan sebenarnya, Pisang itu adalah Pisang Beracun.

Lalu Sleeping Beauty pun tertidur disitu.

*****

Orang Kerdil 1 : Eh, siapa yang berbaring ditengah-tengah hutan tu?
Orang Kerdil 2 : Mari kita lihat.

Mereka bertujuh berjalan ke arah Sleeping Beauty.

Orang Kerdil 3 : Oh inilah Sleeping Beauty yang beragan nak menjadi seperti Snow White.
Orang Kerdil 4 5 6 7 : Benarkah?
Orang Kerdil 3 : Ya. Jadi apa harus kita lakukan?
Orang Kerdil 6 : Apa kata kita minta tolong Putera yang menyelamatkan Snow White dulu?
Orang Kerdil 7 : Kau gila. Hanya cinta sejati boleh menyelamatkan dia.

Putera Idaman : Apa yang kamu semua buat disini? Eh, siapakah puteri itu?
Orang Kerdil 1 : Dialah Sleeping Beauty yang beragan menjadi Snow White.
Putera Idaman : Sungguh comel. Mengapa dia tertidur di sini?
Orang Kerdil 3 : Dia tekah memakan Pisang beracun. Alat yang paling memerbahaya dalam dunia ni.
Putera Idaman : Kalau begitu, hanya cinta sejati hanya dapat menyelamatkan Sleeping Beauty. Berikan aku air.

Orang Kerdil pun memberikan air kepada Putera Idaman. Lalu Putera Idaman merengis air ke muka Sleeping Beauty. Sleeping Beauty mula membuka matanya perlahan-perlahan.

Sleeping Beauty : Siapa kau?
Putera Idaman : Akulah cintamu yang menyelamatkan kau dari tidur yang panjang wahai Sleeping Beauty.
Sleeping Beauty : Oh Putera Idaman, telah lama aku menanti dirimu.

Datuk Keternamaan : Jangan kau sentuh Sleeping Beauty. Sleeping Beauty itu aku yang punya.
Sleeping Bauty : Aku bukan milik kau lagi. Kita dah lama berpisah.

Ahli Sihir : Kau sudah bangun Sleeping Beauty, opss Snow White?
Sleeping Beauty : Of course.
Ahli Sihir : Tak boleh jadi ni, aku sumpah kau jadi Katak! *Sambil menghayunkan tongkat saksi.

Tetapi, Putera Idaman dengan pantas menghalang sihir dengan dirinya sendiri. Putera Idaman pun bertukar menjadi katak. Oleh sebab ketakutan yang amat, Ahli Sihir pun melarikan diri. Dia cuba menyihir dari jauh, namun sasaran tidak tepat. Datuk Keternamaan pun bertukar menjadi Katak kerana ingin menjadi melimdungi wanita idamannya.

Sleeping Beauty menangis teresak-esak.

*****
"NURAIN BINTI MOHD ALI. BANGUN! DAH PUKUL 6.30 PETANG NI."

Friday, October 26, 2012

Komik : Cinta Yahoo Messenger

Sedang Si Zara sibuk godek godek Facebook mencari jejaka idaman. Tiba-tiba... ada satu bunyi yang sangat ganjil. Bunyi tu datangnya dari dari....
Lappy Zara. Rupanya, ada orang usha. Pewwit.

Setiap hari Zara takkan lupa stalk si Adam ni. Setiap comment dibaca dengan penuh perasaan. 
Kadang-kadang tertawa sendiri. Macam orang gila pun ada.




 Dan setiap hari Adam pasti YM si Zara. Tak tinggal satu hari pun. 
Tapi



Adam dapat masuk Sekolah Berasrama Penuh selepas keputusan PMR diumumkan. 
Semenjak tu, Adam tak online lagi. 


Tapi Zara tetap tunggu Adam. Walaupun sia sia. 

*****

Hari tu Zara jalan jalan di sebuah taman. Zara nampak seseorang yang seiras wajahnya seperti Adam. 
Adam menegur Zara. 
"Awak Zarakan? Yang selau chat dengan saya dulu?"
Sangkaannya tepat sekali. Adam!
Tapi, ada gadis cantik disebelahnya. Mungkinkah....

"Adam. Maaf, saya ada hal. Saya pergi dulu...."

Tak sanggup rasanya melihat mereka berdua. 
"Saya doakan kebahagian awak, Adam" Zara berbisik didalam hati.

*****

Seperti biasa, Zarra memeriksa emailnya. Ada satu email...
Pengirimnya ialah Adam. Ya, Adam Iskandar.

Dengan hati yang berdebar debar, Zara membaca email itu. 
Dub dab dub dab.



Saat "I do Adam" dari hati dilafazkan, saat itulah connection lost. 

"Abah lupa nak bayar bil internet sayang." Jelas si abah. 

Ini adalah komik pertama saya. Saja suka suka buat walaupun tak comel. Selamat Hari Raya Aidiladha. -Pesanan Penaja 

Monday, October 8, 2012

Mimpi ngeri

Bila aku buka mata, aku lihat kereta sudah pun berada di kawasan semak samun. Aku biarkan seperti merelakan. Hilang arah. Sunyi. Hanya bunyi kereta melanggar semak samun sahaja kedengaran. Sehingga kereta berhenti. Satu bunyi yang kuat apabila kereta melanggarkan bahagian keras. Aku lihat cermin disebelah kiri pecah. Begitu juga cermin hadapan. Aku dapat rasakan, pintu sebelah kiri kemek. Tayar meletup.

"Subhana Allah, aku tak bermimpi."

Aku berusaha keluar. Gagal. Jatuh kembali ke dalam kereta.

"Allahu Akbar! Subhana Allah" Aku buka pintu dengan tenaga yang hampir hilang.

"Pak cik tolong pak cik". Aku cuba minta tolong dengan penunggang motosikal. Namun suara tenggelam timbul dengan bunyi kenderaan lalu lalang. Aku tak putus asa.

Aku cuba keluar dari kereta. Sampai kaki sendiri tersepit di pintu kereta. Aku keluar dari parit. Aku panjat perlahan-perlahan parit itu beralaskan stokin.

Alhamdulllah, aku berjaya keluar. Aku cuba menahan kereta lalu lalang, namun tiada satu pun yang sudi. Tambahan pula, wak tu maghrib. Malam Jumaat. Aku pula berpakaian hitam dan coklat. Bertudung creamer manis.

Mungkin hantu kot........

Subhana Allah, hanya Allah je tahu perasaan aku masa itu. Selama 5-7 minit aku cuba menahan. Satu pun tak berhenti.

Air mata terasa kering.

Alhamdulillah, seorang lelaki menyapa aku setelah lama dia perhatikan aku dari jauh. Terima kasih Ya Allah. Kau kirimkan orang yang baik-baik dikala kesusahan.

Ya, aku trauma. Sepanjang malam air mata tak berhenti. Bila orang sibuk bertanya, "Ain bawa laju ke?" "Ain kelam kabut ke?" "Tak bolehlah macam tu." Sampai sekarang pun kalau aku dengar, aku menangis. Bukan aku pinta untuk begitu.

Betapa beratnya dugaan tu lagi lagi bila tiada sesiapa pun dekat sisi aku kecuali Allah. Macam mana takutnya aku seorang diri di tempat yang kau sendiri tak pernah imagine. Jauh dari keluarga, kawan kawan saudara mara. Macam mana susahnya aku nak survive hari tu.

Tapi aku tak takut sebab Allah ada bersama dengan aku. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Terima kasih mak abah. Walaupun Ain banyak susahkan mak dengan abah, tapi korang tetap bersama dengan Ain.

Alhamdulillah, aku berjaya mengharungi ujian ini. Terima kasih Ya Allah kerana memberi aku kekuatan.

Saturday, August 11, 2012

Aku Sebuah.......

Nama aku S. Bukan S 3 yang touching touching tu. Yang penting aku bukan SS. Tapi kadang-kadang adalah juga. Tapi tu masa aku muda mudi dulu. 24 tahun yang lalu. Aku memang popularlah masa tu. Sleeping Beauty pun belum wujud lagi masa tu.

Dalam masa 24 tahun yang aku lalui, aku tak beberapa nak ingat sangat apa yang berlaku. Kalau setakat berlanggar, kemalangan, dah biasa kot. Tapi bentuk badan aku masih tip top. Kalau lekok lekok tu biasalah. Orang dah lama makan asam garam kehidupan. Macam tu lah.

Bulan 6 lepas, aku diserah dibawah jagaan Sleeping Beauty. Guwa dapat girlfriend baru. Girlfriend baru wey. Kau hado?

Dah masuk tiga bulan ulang tahun hubungan kitaorang. Sleeping Beauty semakin memahami aku. Dan dan dan semakin hari semakin sayang. Hihihi. *Blushing blushing

Sepanjang 3 bulan hubungan kami, macam-macam jadi, pahit manis semua bersama. Kena hon sama-sama. Kena marah sama-sama. Kemalangan pun sama-sama. Sampai dua minggu si Sleeping Beauty merajuk tak nak bawa aku lagi. Trauma katanya.

Macam ni ceritanya, hari kedua aku di tempat baru, aku terlanggar sebuah kereta cun. Disebabkan aku, Sleeping Beauty terpaksa membayar ganti rugi RM500 kepada kereta cun. Sebab tu kot, dia merajuk sampai tak nak sentuh aku langsung seminggu lebih tu.

Dan sehinggakan aku rasa dia dah tak nak dekat aku dah. Tapi, selepas dua minggu, dia datang balik dekat. Dia beranikan diri. Lawan trauma dia. Dan aku terharu. Sangat terharu. *Kesat air mata.

Penantian aku dekat depan rumah sewa Sleeping Beauty selama berhari-hari, berbaloi. Dia kembali seperti biasa. Macam dulu-dulu, cuma dia masih takut. Berbekalkan semangat dari ibu dan ayah dia, keluarga dia, kawan dia, dia akhirnya mampu melawan rasa trauma. Aku tumpang bangga.

Bukan senang dia nak bangkit lawan rasa trauma tu. Bak kata ayah mertua aku, adatlah kalau memandu. Langgar sini langgar sana.

Minggu ketiga aku disana, aku mula sakit. Sikit sikit mati dekat tengah jalan. Kasihan Sleeping Beauty kena hon banyak kali. Teresak-esak dia tengok aku sakit. Terharu aku dibuatnya. Lepas ayah mertua bawa aku pergi hospital, bersihkan organ organ dalaman, aku pun kembali sihat. Alhamdulillah.

Ku sangka panas sampai ke petang, hujan di tengah hari. Minggu keempat, aku mengalami symptoms yang sama. Aku tak boleh dihidupkan pada saat saat genting. Dah tekan minyak, tapi tak boleeh juga. Akhirnya, dia meninggalkan aku sekali lagi.

Lepas tu, ayah mertua aku datang, dia bawa jantung baru untuk aku. Dan aku berjaya dihidupkan semula. Sleeping Beauty nampak happy bila aku berjaya dihidupkan lagi. Terharu.

Dan setelah 3 bulan aku bersama dengan Sleeping Beauty, aku berharap aku tak sakit lagi. Kasihan Sleeping Beauty. Dia jaga aku dengan penuh kasih sayang. Dan aku akan berkhidmat dengan penuh kasih sayang.

Tapi sekarang Sleeping Beauty dah pandai nak merempit. Lagi-lagi bila balik Segamat. SubhanaAllah. Nakal sungguh.

Yang benar, 
Proton Saga keluaran 1988.

Friday, June 29, 2012

Surat Cinta untuk Awak

Apa perasaan awak bila orang yang awak rapat, dah lama kenal dan orang yang paling awak sayang jauhkan diri daripada awak, tak bercakap dengan awak, dan sikit pun tak peduli apa yang awak yang buat.

Tapi bila dengan orang lain, orang tu tampak gembira. Mereka baik-baik sahaja walaupun tanpa awak. Mereka lain bila dengan awak. Kenapa?

Awkward.

Ya, awkward. Awak dengan dia awkward antara satu sama lain.

Kenapa?

Mereka mungkin salahkan awak. Sebab awak tak nak bercakap dengan mereka, jauhkan diri awak, tapi jauh sudut hati awak, awak peduli setiap gerak geri mereka. "Mereka okay tak?"

Bukan tak ambil langkah nak rapatkan yang renggang, tapi mereka yang lagi merenggangkan. Awak rasa worst sangat. "Kenapa jadi macam ni?"

Bukan sahaja seorang malah ada orang lain yang turut awkward dengan awak. Awak rasa terrible dan even worst. Bukan seorang tapi dua atau tiga atau empat orang awkward dengan awak. Awak rasa awak dah buat silap besar dengan mereka. Disebabkan awkward awak dengan dia, orang lain turut awkward.

Awak rasa penat. Sebab awak yang selalu rapatkan kerenggangan tu. Bukan sekali tapi banyak kali. Awak rasa awak dah tak layak bersahabat dengan mereka. Kejamkah awak?

Kejam, kata mereka.

Salah siapa?

Tak ada manusia yang sempurna. Dan setiap manusia tak pernah terlepas melakukan kesilapan. Patutkah awak terus lari dari dunia awkward ini?

Tapi bagaimana?

Biarkan masa menentukan segala. Ya, masa. Dan berdoa. Apa-apa yang berlaku, semuanya berbalik kepada Allah SWT.

"Jangan buat lagi. Kalau awak buat lagi, kita betul-betul ignorekan awak selamanya. Mungkin"

Mungkin perkara tu akan menjadi realiti. Mungkin. Siapa tahu? Dan awak takut kalau suatu hari nanti awak betul-betul kehilangan mereka semua. Dan siapakah yang sudi hulurkan tangan waktu itu?

Awak ingat balik satu persatu memori yang terukir antara awak dengan mereka. Gelak tawa mereka, gurau senda mereka, dan tangisan mereka, bukan mudah untuk awak lupakan macam tu sahaja. Bukan mudah untuk awak padamkan memori itu. Pedih, perit, rasa hati awak. Tak ada siapa yang tahu.

Awak putus asa. Awak tarik diri daripada mereka. "Aku tak layak menjadi RiSHAH" Awak lap air mata yang berguguran. Awak cakap dengan diri awak, kau kuat. Allah sentiasa bersama dengan kau.










Dan sebenarnya, awak sayangkan mereka semua sebagai seorang sahabat. Ya, walaupun awak dengan mereka hanya kawan rapat. Dan awak tidak mahu awkward menjadi punca kerenggangan persahabatan awak kerana awak terlalu sayangkan mereka.

Dan awak berharap, mereka dapat maafkan diri awak yang kerdil. Ya, kadang-kadang awak pentingkan diri sendiri. Awak lupa dengan kawan-kawan awak. Awak selalu marah kawan-kawan awak. Tapi kawan-kawan awak itulah yang memberi sumber semangat dalam hidup awak.





Buat 'Fahima', Selamat Ulang Tahun yang ke-19. Awak tetap comel walaupun semakin menganjak usia. Walaupun kita masih awkward, awak masih kawan kita. Sincerely, Ain. 

p/s : Terima kasih Nasharah dan Hasmida sebab bagi semangat. Yang memahami bila aku tengah bersedih. 

Sunday, June 17, 2012

Misteri Rumah 5A : Mana Meter Air?


Mangsa :
Ain, Yumairah, Rabiqah, Hasmida, Amylia, Nasharah, Haidar

*****

Kes vs Misteri

Hari pertama. 10/6/2012

"Kenapa air ni kecil sangat? Tekanan rendah ke? Tapi masa first time datang, tak ada pulak masalah tekanan rendah ke tinggi. Lagipun rumah ni bukannya dekat kawasan bukit, rata je. Misteri ni" 

Dah lah panas, berpeluh pula tu, air pula cuma cukup-cukup untuk lap badan je. Air untuk ambil wuduk pun tak ada. Mungkin dua tiga jam adalah tu air ni. Saje nak main sorok-sorok dengan kitaorang. Nak berkenalanlah tuu. 

Dah pukul 1 pagi, aku cuba cek kalau-kalau air dah keluar. Tak sedap nak tidur kalau tak solat lagi. "Mai, air tak ada lagi ni. Macam mana?" 

"Meter air tu kunci kot. Jom pergi tengok jap,". Sampai je dekat meter air tu, tengok-tengok meter air dah tak ada. "Tadi pagi masa kita sampai, meter air tu ada lagi. Takkanlah kena curi pula?" 

Kalau betul kena curi, kenapa rumah kitaorang je yang kena curi. Jiran aku cantik je ada meter air tu. Kalau kena potong, takkanlah SAJ buat kerja malam-malam kot. Kalau betul kena potong, kenapa air dari pili tu ada lagi. Satu isi rumah cakap, "Aku nampak pagi tadi ada lagi meter air tu,". Misteri ni. Macam mana boleh hilang si meter air ni?

Pepagi buta tu jugalah aku dengan kawan-kawan sibuk tadah air. Nasib baik ada air. Kalau tak, pergi kelas tak mandilah esoknya. Bayangkanlah kitaorang terpaksa melangkah besar untuk dapatkan air. Penat panggil kakak sebelah, tapi tak terbuka pun pintu tu. Ingatkan nak minta air kakak sebelah orang tu, tapi kakak sebelah tu macam tak endah je, terbantut niat nak minta air. 

*****
Penyelesaian

Esoknya, Rabiqah pun telefonlah SAJ. Dia cakap kena buat laporan polis apa semua lepas tu pergi SAJ daerah Batu Pahat. Macam buat jenayah besar je bila kena pergi balai polis. Seram ~ Dalam pukul 2:30 Rabiqah dengan Mida pun berangkatlah ke SAJ daerah Batu Pahat.

Alhamdulillah, petang tu juga pihak SAJ pasang balik meter air kitaorang. Kalau tak, esoknya ke kelas tak mandilah kitaorang. Lagi-lagi bila air dah tak ada langsung dekat pili air tu. 

Menurut pihak SAJ, meter air kitaorang sebenarnya dah kena tarik pada 1 Jun 2012. Bukan sebab kena curi ke apa. Sebab tak bayar hutang tertunggak seratus lebih tu. Bukan juga sebab tekanan rendah ke tinggi. 

Malu betul dengan Pegawai SAJ tu bila kitaorang cakap meter air kitaorang kena curi padahal kena tarik balik dengan pihak SAJ. Misteri Rumah 5A yang pertama selesai. *Blushing blushing. 

Sunday, June 10, 2012

Pengajaran bulan ini : Jangan putus asa


Nota untuk diri sendiri.

Pejam celik pejam celik aku dah senior. Dah tahun dua. Dah besar. Dah dewasa. Okey, cukup. Sepajang 3 sem aku berada di UTHM, banyak benda aku tempuh tanpa emak dengan ayah. Selama ni, aku bergantung dengan emak dan ayah. Sekarang, aku terpaksa berdiri di atas kaki aku sendiri. 

Kadang-kadang, aku rasa nak give up. "Kenapa susah sangat?" Aku rasa nak balik, duduk rumah goyang kaki. Aku rasa aku tak boleh bawa. Sehinggalah aku terbaca ayat ni. 

Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya
- Al-Baqarah 286

Alhamdulillah, dengan semangat emak dan ayah, aku melangkah lagi. Walaupun aku jatuh, aku rasa aku tak boleh putus asa walau apa pun jadi. 

Kadang-kadang aku rasa kecewa, "Kenapa aku tak boleh skor?" "Teruk sangat ke Final aku?" Rasa nak menangis pun ada. Tapi aku percaya, setiap apa yang berlaku, ada hikmahnya. Ketentuaan Allah tu lebih manis sebenarnya. Ya, aku kena bangkit. Aku tak nak selamanya jatuh. Aku kena bangkit semula dan mulakan langkah. 

RiSHAH (Rabiqah, Sarah, Humairah, A tu aku, Hasmida), Terima kasih sebab selalu ada dekat sisi kita. Kita sayang awak semua. Rindu nak buat projek sama-sama. Lagi-lagi masa buat origami dengan Flash. Emak, ayah, terima kasih bagi Ain peluang untuk menimba ilmu. 

Ya Allah, kuatkan hati aku menempuh ujianMu. Amin ya Rabbal. Setiap usaha pasti ada ganjarannya yang setimpal. Semester 1 Tahun 2, doakan aku terus berjaya di UTHM. 



Larger scale doodle yang berhari-hari aku buat, akhirnya siap. Fuh, lega. 

Friday, June 1, 2012

Sleeping Beauty #7: FAQ

 
 1. Siapa Sleeping Beauty?

Nama dalam surat beranak dan kad pengenalan aku, Nurain binti Mohd. Ali. Nama glamour aku, Nurain Ali. Nama saintifik, Alien. Nama RiSHAH, Panda. Nama dalam buku sejarah, Sleeping Beauty.

Orang panggil aku Sleeping Beauty sebab dulu masa tingkatan empat, aku selalu tidur dalam kelas. Selalu jugaklah aku melayari mimpi-mimpi indah dalam kelas. Satu hari, Cikgu Salwati, cikgu Pendidikan Jasmani dan Kesihatan buat survey. Antara kategori-kategori yang dicalonkan ialah Ratu Kebaya, Ratu Tandas, Ratu Pemalas dan sebagainya. Termasuklah Sleeping Beauty atau Ratu Tidur. Well, orang yang paling banyak dapat voting dalam kategori Sleeping Beauty ialah aku. Aku pun undi diri aku sendiri. Tapi kalau aku tak undi pun, aku tetap menang wey.

Semenjak hari tu, aku dikenali Sleeping Beauty. Budak suka tidur dalam kelas. Kalau tengah belajar Mathematics, tak sah kalau tak nampak aku tersenguk-senguk dalam kelas.


2. Siapa Datuk Keternamaan?

Aku tahu ramai yang curious. Datuk Keternamaan tu, bahasa kasarnya, dialah yang selamatkan Sleeping Beauty daripada tidur panjang lepas disumpah sesumpah, eh bukan, Penyihir. Datuk Keternamaan ni berasal dari Planet Pluto. Macam mana boleh sangkut dengan Sleeping Beauty, aku pun tak tahu. Dia ni ada datuk pun bukan sebab kaya, tapi tapi cucu dah ramai. Cucu dia pula bukan manusia tapi yang berwarna hijau, bermata tiga segi, kepala pentagon dan badan nonagon.

Siapa yang nak? Kalau ada nak, boleh contact aku melalui email. Terima kasih.

Walaupun Sleeping Beauty dah reject si Datuk Keternamaan, tapi Datuk Keternamaan masih setia dengan Sleeping Beauty. Aku rasa Sleeping Beauty ni pun dah kena sesumpah dengan Datuk Keternamaan. Tak lari gunung dikejar.


3. Siapa Lelaki Idaman kau?

Kalau dapat diundurkan masa, aku nak kahwin dengan Putera Raja yang berjaya mengejutkan Sleeping Beauty daripada tidur yang panjang.

Lelaki Idaman aku yang pasti bukanlah Datuk Ketenamaan. Sesiapa sahaja asalkan bukan Datuk Keternamaan. Betapa aku benci dengan Datuk Keternamaan.

Dalam setiap episod, Lelaki Idaman Sleeping Beauty sentiasa berubah. Kalau dia nak Lee Min Ho jadi lelaki idaman, memang mimpi tu akan dipenuhi dengan Lee Min Ho dan berakhir dengan Datuk Keternamaan. Datuk Keternamaan lagi....


4. Macam mana kau reka jalan cerita Sleeping Beauty?

Biasanya, aku akan kaitkan dengan kehidupan sebenar. Let's say aku akan menghadapi FINAL EXAM, latar belakang cerita akn berdasarkan final exam.

Dan latar belakang mimpi biasanya, situasi yang aku betul-betul aku alami atau aku ingini. Cerita dalam mimpi biasanya based on true story. Separuh adalah imaginasi aku yang terlalu tinggi.

Setiap satu episod aku akan cuba sampaikan cerita yang berbeza, tapi aku taktahu berapa ramai yang dapat true story daripada mimpi-mimpi dan latar belakang tersebut. Omputih kata, It's doesn't matter. Yang penting kalau reader aku enjoy dengan apa yang aku sampaikan. 


5. Sampai bila kau teruskan Sleeping Beauty?

Sleeping Beauty ibarat jiwa kedua aku. Penyeri blog aku. Ceh. InsyaAllah, selagi aku mampu menyediakan cerita terbaik dari ladang untuk reader blog.

Aku rasa yang masih blog ni dari dulu sampai sekarang dah tak ada. Setahun aku tinggalkan dunia blogging demi SPM. Aku aku kembali ke dunia blogging ibarat macam buka blog baru.

Kalau ada yang masih baca blog aku, aku nak cakap satu je, "Hai awak. Terima kasih sebab setia dengan saya. Kita sayang awak. :3" *Lambai-lambai tangan.


Lastly, aku sediakan doodle watak Sleeping Beauty The Series. Aku baru belajar mendoodle. So, aku punya art work tak adalah hot sangat. Enjoy.  Siapa yang baru nak mula membaca Sleeping Beauty The Series, klik sini.



Hai. Agak-agak ada tak yang nightmare malam ni. 

Tadahh, inilah Mr Right yang kita tunggu-tunggukan. 


Hai. Kitalah yang suka tidur dalam kelas tu.
Tadah! Inilah Sleeping Beauty kita. Comelkan.





Friday, May 25, 2012

Sleeping Beauty #6 : Usui Takumi

Usui kun <3

2:30 pagi. 
Baru habis selak-selak nota akaun dengan mata bulat. 

Alahai, mata. Tolonglah faham. Aku ada exam esok. Final tahu, FINAL! Aku tak nak jadi Sleeping Beauty masa exam. Tolonglah mata. 

Mata : Aku peduli apa. Aku tak nak tidur lagi. 

Ala, mana mana nak buat kau tidur?

Mata : Apa kata kalau kita tengok Kaichou wa Maid-sama. Usui Takumi! *Bersinar-sinar.

Tapi, janji dengan aku kau mesti tidur. AKU ADA EXAM FAHAM TAK?

Mata : Okey, aku tidur. Dengan syarat Usui Takumi.

Dah habis 1 episod ni, kau tak tidur pun.

Mata : Aku tengah excited tengok boyfriend aku ni. 

Boyfriend? Kau berangan je tahu. 


*****

Sleeping Beauty : Okaeri nasai (Welcome Back), Master! *Errr, Usui!


Usui : Oh, Sleeping Beauty. Don't say something like that, it's turns me on.

*Muka merah menyala. 

Sleeping Beauty : Kau nak makan apa?

Chief : Ehem-ehem. 

Dengan lemah lembut, "Nak makan apa encik?"

Usui : It's turns me on too, Sleeping Beauty. 

*Aku sumpah kau tidur baru tahu.*

Rutin harian Sleeping Beauty dekat Maid Latte tak sah kalau tak melayan Usui-kun. Konon-kononnya, Sleeping Beauty ni tak suka dengan Usui-Kun sebab identiti Sleeping Beauty sebagai maid dah terbongkar. Tapi, lama-lama, Sleeping Beauty yang dia sebenarnya jatuh cinta dengan Usui-kun. 

Satu hari...

Chief : Sleeping Beauty, ada berita buruk. Pekerja Cosplay Cafe kena culik malam tadi. Jadi, awak kena berhati-hati. Saya risau kalau awak kena kidnap. 

Sleeping Beauty : Datuk Keternamaan ke yang kidnap?

Chief : Eh, siapa Datuk Keternamaan?

Sleeping Beauty : Tak, tak ada sesiapa. Jangan risau, saya sumpah mereka tidur kalau saya kena kidnap. 

Chief : Ehhh. O_o

*****


Sebenarnya, Usui-kun ni risau keselamatan Sleeping Beauty. Jadi, Usui-kun pun selalu perhatikan orang-orang di Maid Latte. Ada sesuatu yang ganjil. Ada seorang tu, kepala warna hijau bentuk nonagon. Tapi, handsome juga. Eh tak, comel. 

Usui : Tu bukan Datuk Keternamaan ke? Sleeping Beauty punya.....

Malam tu, Sleeping Beauty seorang je yang belum pulang. Chief dan maid lain dah balik dahalu. Tiba-tiba ada bunyi bising kat dapur, Sleeping Beauty pun terkejut. Berlari-lari anak menuju ke dapur. Tanpa disangka, mulut Sleeping Beauty ditutup dengan satu tangan yang amat dikenali. Ya, tu tangan....







Datuk Keternamaan. Usui!







Tiba-tiba pintu dapur dibuka. Tendangan kuat dari Usui-kun. Usui-kun!!!











"It's turns me on". Capai handphone, tekan 'Dismiss'. Ahh, loceng lagi. 


*****

Dalam bilik air, "Apa aku mimpi tadi?" 10 minit kemudian. 

"Aku mimpi R ke?" 




Dah sampai dewan peperiksaan, nampak si R tu, terus menggigil tak tentu pasal. Kenapa aku mimpi dia? Kenapa dia nak jadi Usui Takumi dalam mimpi aku pula? Misteri ni misteri. Nak Usui Takumi juga. 



Nasib baik tak tidur masa exam. Fuhh.

Thursday, May 3, 2012

Running Rabbit


Mastermind : Nurain Ali & Yufaheema Firdaus/Humairah
Guest : Jinut / Siti Rabiqah / Rabbit 
Starring : Hasmida, Sarah, Nasharah, Nadzirah, Amylia, Haidar, Nadiah, Raihan & 1DAT

*****
Mission Running Rabbit 

Anda dikehendaki mengikuti anak panah yang telah disediakan. Cari Running Rabbit Pendrive di dahan pokok sekitar anda. Kemudian, cari komputer riba Running Rabbit dan akses ke fail Rabbiqah. Jika anda berjaya menyelesaikan misi ini, anda menang kepada kumpulan lawan. 

*****
Plan A

Dua orang mastermind, konon-kononnya bergaduh. Tak nak tegur. Gaduh besar lah kononnya. Rabbit pula tengok kitaorang terus marah. "Kenapa dengan dia orang ni? Sebab aku ke die orang tak tegur?" Sebab Rabbit sangat-sangat sentitif bila salah seorang kawan tak tegur yang lain. Ni yang sayang Rabbit lebih ni. 

Plan A berjaya. Satu hari Rabbit tak nak tegur kitaorang. Aku rasa, aku dengan Humairah boleh dapat anugerah pelakon terbaik. 

Secara tak langsung, Rabbit punya rajuk tu memudahkan lagi kitaorang buat kerja. Terima kasih Rabbit. 

Plan B

Humairah bagi tahu Rabbit yang kitaorang awkward. Rabbit pun apa lagi, risaulah tengok kitaorang macam ni. Humairah ajak si Rabbit ni, pergi court bola jaring malam tu. Si Rabbit ni tak kisah as long kitaorang berbaik semula. 

Plan C

Bagi tahu Rabbit yang kitaorang tengah tunggu dia kat court bola jaring, Sediakan anak panah dengan klu dekat pokok. Yang lain-lain, menyorok. 

Dengan muka blur, Rabbit pun jalan sampai nampak Komputer Riba Running Rabbit. Disebabkan Rabbit terlalu takut, dia tak perasan langsung anak panah dan klu yang disediakan. Tanpa klu pun dia boleh teka password dengan betul. Thumb up! 


Tapi, Rabbit gagal menjumpai pendrive di dahan-dahan pokok. Dan dengan hati yang walang, dia mula meninggalkan mission Running Rabbit. Tapi, dia ternampak Si Hasmida dengan Si Sarah yang tengah mengendap. Walaupun dah sedikit spoil, tapi dengan bantuan Sarah dan Hasmida, Rabbit dapat menyelesaikan mission Running Rabbit. 

Plan C berjaya. 

Masa Si Rabbit ni tengah lap air mata dia tu tengok video yang kitaorang sediakan, kitaorang pun datang dari belakang dengan kek. "Happy Birthday to you, Happy Birthday to you, Happy Birthday to RabbitQah, Happy Birthday to you."




Wakenabeb! Rabbit cakap, kalau dia masuk Running Man dia mesti kalah. Memang pun, sebab kitaorang menang kali ni. 



Apa lagi ambil belon ambil krim kek, tepung, baling dekat semua. Sarah sampai bergolek-golek lagi. Tapi aku pelik, macam mana si Nadzirah, Haidar, Nadiah, Raihan dengan Amylia tak kena sikit pun? Misteri ni. 
*****
Bloopers. 

Masa tengah balut hadiah dengan sibuk nak edit video, tiba-tiba Rabbit datang. Kelam kabut sorokkan belon, tepung dengan sampul hadiah semua. Nasib baik dia blur. Kalau tak.

Masa Nasharah tengah nak menyorok, tiba-tiba Si Rabbit pun nampak si Nasharah. Nasib baik si Nasharah pandai tipu sunat. Kalau tak. 

Thursday, April 26, 2012

Husband Baru

Hhihihi *Tutup muka* Kita malu nak cakap. Kita kita dah berpunya. Siapa? Adalah. Kita bagi nama dia Anak lelaki Eric. Hihihi, nama ayah mertua kita Eric.

Well, atas nasihat ibu dan ayah yang teringin berbesankan dengan Encik Eric, maka dengan berbesar hati aku menerima lamaran anak lelaki Eric. 

Ya, aku akui agak kecewa sebenarnya apabila niat aku ingin bersuamikan dengan Sam tak terkesampaian. Seriously, heart breaking juga masa tu. Makkkkk, nak kahwin dengan Sam.

Tapi, aku nak jadi anak solehan, jadi aku terima cadangan pak cik Eric. Mungkin tiada jodoh antara aku dengan Sam sebab Allah rancangkan yang terbaik buat aku. Dengan lafaz bismillah, aku terima nikahnya. Ehhhhh, tak. Aku terima lamaran anak lelaki Eric. 

Selepas perbincangan dengan keluarga pak cik Eric. Akhirnya, aku dan anak lelaki Eric pun pun...........

Anak lelaki Eric kini miliku yang halal. Wa tak mainlah yang haram haram ni. Wa rasa bahagia sebab wa touch suami wa dengan halal. Halal wey, bukan secara haram. 


Lepas ni kalau aku nak 



telefon emak aku lebih mudah sebab aku aku aku



dah dapat handphone baru. Ya, handphone baru. No hard feeling.

Terima kasih abah sebab belikan husband baru untuk Ain.



Nampak tak boyfriend baru kita tu? Ala, yang warna pink tu? Comel kan kan?

Friday, April 6, 2012

Boyfriend : Edisi Kekasih yang Tak Dianggap

Nama aku SE. Lebih special lagi K770i.  Nama ayah aku Sony. Ala yang make.believe tu. Aku dimiliki oleh Sleeping Beauty sejak 2009.

Dulu, aku ni cuma pilihan ayah si Sleeping Beauty tu je. Sleeping Beauty tak nak dekat aku. Sebab aku ni flat tak boleh tolak tolak macam slide. Apa? Dia ingat aku tak boleh tolak-tolak macam slide tu? Aku pun bolehlah.

Dah lah tak handsome, pipi tersorong-sorong. Keding pulak tu. Siapalah yang nak dekat aku. Tapi disebabkan Sleeping Beauty tu desperate sangat, dia akhirnya memilih aku. Aku terharuuu~

Biasalah, awal-awal hubungan kitaorang, dia jaga aku dengan baik. Tanpa aku, dia tak mungkin dapat mengubungi kekasih hatinya. *Ehem ehem Datuk Keternamaan kot* Dan aku terharu dia sentiasa memberi perhatian yang khusus dekat aku. Betapa aku bertuah masa itu.

Bulan berganti bulan, tahun berganti tahun. Entah mengapa papan kekunci terasa kebas. Kasihan aku lihat Sleeping Beauty mengerut muka setiap kali menekan-nekan papan kekunci di badan aku ini. Ialah terpaksa meletakkan tenaga bila nak mengurut badan-badan aku. Kalau tak, aku tak nak berfungsi.

Tak lama selepas tu, satu persatu papan kekunci mulai tanggal. Oh my God, STRESS. *Versi Gary* Kadang-kadang tu, ada ke patut Sleeping Beauty pergi kopek papan kekunci yang dah nak tanggal ni. Ishh, geram betul aku tengok. Sedih aku tengok papan kekunci aku dah tak sesempurna dulu.

Dulu, dululah. Kalau nak bergayut lama-lama, aku tak kisah. Aku benarkan. Sekarang jangan mimpi. Aku tak benarkan. Ada je gangguan Sleeping Beauty dapat bila dia tengah bergayut dengan si buah hati pengarang jantung. "STRESS!" Sleeping Beauty mula besarkan suaranya sejak itu. *Kesat air mata*


Aku tak tahulah masalah aku. Sejak semenjak ni, aku selalu tak dapat coverage. "No network to access" atau "Emergency call only". "STRESS!!" Sleeping Beauty sekali lagi meninggikan suara dia kepada aku. *Kesat peluh. Air mata dah kering*


Dengar-dengar ura, Sleeping Beauty nak cari yang baru. Yang screen touch touch gitu. Kawan dia tu, asyik menghasut. Opang kan baru tahu.

Kalaulah ura tu betul, aku merelakannya. Mungkin aku juga patut besara menjadi "Aku sebuah handphone". Aku sayang kau Sleeping Beauty walaupun kau annoying. :3



Akulah kekasih yang tidak dianggap lagi. 
Nota Etika tak siap lagi.....

Thursday, March 29, 2012

Sleeping Beauty #5

Masa yang diberikan ialah 2 jam 1/2. 

Buka helaian pertama, "Identify TWO (2) advantages ofusing string objects. Tinggal dululah, nanti baru jawab."

Buka helaian kedua sampailah ke helaian terakhir, baca soalan je terus tutup mulut. Mata pun apa lagi, makin lama makin sepet. 

"Tak apa Ain, tidur dulu, nanti baru jawab. "

*****
Sleeping Beauty mengambil angin di taman berdekatan dengan istananya. Tiba-tiba

"Mengumumkan ketibaan Putera Mahkota H." Pengawal istana mengumumkan ketibaan putera dari Negeri Laut Bergelora.

Sleeping Beauty pun apa lagi, berlari-lari anak ke arah Putera H. Tiba-tiba, "Kenapa aku rasa jantung aku macam nak gugur ni? Ilmu apa dia pakai ni? Aku rasa aku dah....."

"Assalamualaikum, Tuan Puteri" satu suara garau menegur Sleeping Beauty. Sleeping Beauty menoleh ke arah pemilik suara tersebut. "Cair~. Tolong aku!"

"Waalaikumussalam, Putera H. Panggil sahaja beta Sleeping Beauty." Terketar-ketar Sleeping Beauty menjawab salam Putera H.

Bermula dari situlah Sleeping Beauty dan Putera H jatuh cinta berjanji sehidup semati. Setiap hari Putera H akan datang ke istana Sleeping Beauty untuk menemui satu-satu puteri di dalam hatinya.

Kalau aku bulan, kau jadi apa?
Aku? Aku nak jadi bintang. 
Kenapa kau nak jadi bintang?
Sebab bintang selalu dekat dengan bulan dan tetap bersinar setiap saat. 

Lama mereka bercinta, sehinggalah suatu hari Sleeping Beauty melamar Putera H untuk membina mahligai bahagia.

Sudikah kau menjadi imanku sehingga Jannah?
Ya, aku sudi. Tapi...
Tapi apa?
Bukan sekarang. Kita masih muda.

Hari demi hari, Putera H tidak lagi seperti dulu. Hati Sleeping Beauty sangat merindui H yang dulu. Ke manakah Putera H yang dulu?

"Sleeping Beauty, ini ada surat untuk Tuan Puteri."

Sleeping Beauty membuka surat yang diberikan oleh dayang istana. Hatinya mula berbunga-bunga apabila mengetahui surat itu daripada Putera H kesayangannya. Senyum lebar sampai telinga.

"Maafkan aku Sleeping Beauty. Aku goyah. Aku gagal tunaikan janji aku. Aku jatuh cinta dengan Puteri Aria. Maafkan aku."

Air mata tidak disangka-sangka jatuh meleleh dari mata Sleeping Beauty. Sebak.

Tiba-tiba, satu suara yang amat dikenali menegur Sleeping Beauty, "Aku kenal suara ni. Takkan lah....."

"Jangan risau Sleeping Beauty, aku kan setia mennati dirimu." Suara itu menegur.
"Datuk Keternamaan? Tidakkkk!"

*****

"Masa menjawab tinggal 15 minit lagi. Anda tidak dibenarkan keluar dari dewan sehingga selesai waktu menjawab."

Seorang pengawas peperiksaan bertanya, "Kenapa awak menangis?"

"Saya..saya tak sempat nak jawab." Sambung menangis lagi.

Saturday, February 11, 2012

Masa Sekolah Menengah Dulu : 21 Guns

Tengah khusyuk- khusyuk membaca Al-Fatihah ketika rakaat kedua solat zohor, tiba-tiba berkemandang "Do you know what's worth fighting for". Astaghfirullah al azim. "When it's not worth dying for". Astaghfirullah al azim. Bismillahirrahmanirrahim, Alhamdulillah... "Does it take your breath away, and you feel yourself suffocating".

Dalam banyak-banyak lagu, kenapa lagu boleh menganggu konsentrasi aku? Sebab sebab......

*****
#Imbas kembali 2010. 
Masa muda-mudi dulu. Muka poyo nak mampus, bukannya tahu nak senyum. 

Satu hari pada awal tahun 2010, Pengetua SMK Tenang Stesen mengumumkan peperangan antara kelas dari Tingkatan 1 hingga Tingakatan 5. Kelas aku mestilah jadi sasaran utama dalam peperangan ni. Wanted sangat ke muka kita orang sampai jadi mangsa?

"Aku nak lagu 21 Guns!" Masa tu tengah popular lagu ni dan semestinya Transformer 2. Aww, Optimum Prime! Tapi...
"Aku nak You're Not Alone!" Masa tu Micheal Jackson baru je meninggal.

Tu kawan aku, kecoh kelas sebab pilih mana satu senjata yang bunuh kelas-kelas lain. Kalau akulah, aku nak pilih lagu, "Shot me out the sky, you're my Kryptonite." Kau cair tak kalau aku nyanyi lagu ni untuk kau? Awwww, mestilah tak. Suara aku macam katak. Kau dengar mesti pengsan. 

Walaupun aku tak puas hati sebab tak dapat nyanyi lagu One Thing, tapi aku nyanyi juga lagu 21 Guns tanpa perasaan. Kecewa tahu tak sebab aku nak nyanyikan lagu tu untuk Zayn Malik aku. 

Selepas berlatih sampai hilang anak tekak, masa untuk berperang. Siaplah kau. Aku kerjakan kau habis-habisan. Azam nak kalahkan kelas lain memang menjulang-julang sebelum naik pentas tapi bila dah naik pentas......

Dub dab dub dab dub dab...... 

Can I go to....
Noooo.
Ala. 

"Do you know what's worth fighting for". Menggigil dengan suara-suara sekali. Kawan dekat sebalah aku, pegang tangan aku kuat-kuat. 

"One 21 Guns, lay down your arm give up the fight. One, 21 Guns, throw up your arm into the sky. You and I" *Dalam hati, dah sampai chorus. Lagi separuh sebelum peperangi ini berakhir.*

"Sometime inside this heart has died, You're ruins." *Ulang chorus lepas tu dah tamat dah kelas aku punya peperangan. 

"You and I...................................." *Alhamdulillah! Aku nak pergi tandas, nak melepas. Kau tahu aku tahan sakit perut aku dari pagi sebab nak nyanyi lagu 21 Guns.*

*****

Padah bukak lagu kuat-kuat dalam bilik, sampai hilang konsentrasi aku beribadah. Astaghfirullah al azim. Ain Ain, apa nak jadi ni Ain. Insaflah kamu sebelum kamu diinsafkan. 


Rindu korang! :'(

p/s : Follower kita dah 444 lah. Cik Dealova anda bertuah! Terima kasih sebab menyokong Sleeping Beauty selama ini. Dari 2009 sehinggalah ke hari ini. You're awesome.

Sunday, February 5, 2012

Sleeping Beauty #4

Nak baca yang ni, kena baca yang ni dulu. 
*****

Mengantuknya! 

*****

Tengah sedap-sedap dating dengan C++, function prototype kena ada semicolon, tiba-tiba Zayn Malik punya suara mendayu-dayu berbunyi. Oh mak kau! Kan dah melatah. Telefon bimbit rupanya. Emak telefon.

"Assalamualaikum mak"
"Waalaikumussalam. Ada orang datang merisik"
"Siapa siapa?" *Muka eksaited.jpg*
"Manusialah, takkan alien pula. Mak tak kenallah, tapi mak terima je"
"Mak, Ain nak study lagi emak. Tak ready lagi nak kahwin ni semua"

Masa dengar benda ni, aku rasa dunia aku berhenti sekejap. Main tampar-tampar muka. Pelepuk. Betul kau tak mimpi. Ke aku salah dengar. 

Masa kecil-kecil, cakap pasal kahwin. Nak tunggu putera raja! Macam Sleeping Beauty tu. Tidurlah selama mana, tup tup ada putera raja! Tak pun nyanyi lagu Laju buaiku laju, aku nak kahwin dengan anak raja. #Realiti.

Tapi masa sekolah menengah, cakap asal kahwin je, ni jawapan aku "Tunggulah 10 tahun lagi. Masa tu dah ada rumah banglo 2 tingkat, Mini Copper warna Purple, pakai baju Guess, kasut Jimmy Choo. Barulah kahwin." Hikhikhik. 


Sekarang bila dengar pasal kahwin je, aku teruja. Apahal baru habis satu semester dekat u dah gatal nak kahwin. Nampak buku "Aku terima nikahnya" terus je tersenyum lebar. Si Humairah "Ehem ehem malulah". 

"Aku terima nikahnya Nurain binti Mohd. Ali dengan mas kahwin senaskah Al-Quran tunai." Ecececehh. Kalau aku dengar ni, aku rasa aku sebak wey. Aku dah besar rupanya. Aku dah jumpa putera raja aku. Dan dan dan aku bukan lagi anak manja emak dengan ayah lagi. Aku isteri orang.

"Mak siapa mak orangnya?"
"Tuu."


Dan aku pun memandang ka satu arah. Dup dap dup dap. Adakah dia putera raja yang selama ini Allah kirim buat aku? Kaki aku mengeletar saat mata bertemu mata. 

"Haiii" *Macam kenal suara ni, suara ni suara........ Datuk datuk datuk Keternamaan dari Planet Pluto. 

Tak semena-mena, TIDAKKKKKKKKK!

*****

"Ain ain ain. Bangunlah. Tidur je. Kesian Tuan Haji mengajar tapi Ain tidur." Humairah mengoyang-goyang tubuh aku. 

Lahhh, mimpi ke. Tu lah, layan One Direction sampai lewat malam. Kan tidur dalam kelas.




Kita nak macam ni boleh tak, Encik H? Hikhikhik



Sunday, January 22, 2012

Masa Kecil-Kecil Dulu #1



Gua ingat lagi masa gua umur 4 atau 5 tahun, masa comel-comel dulu, *sekarang tak comel lagi dah* rambut tocang dua, pakai baju kurung, pakai kasut warna merah, kan comel tu. Mak dan ayah gua bawa gua pergi Forum Perdana dekat Dataran Segamat. Gua tak tahu apa-apa beb, tapi gua ikut je. Lu jangan tanya gua tajuk Forum Perdana tu, sebab gua tak ingat. Apa yang gua ingat?

Yang gua ingat, gua makan ais krim banyak hari tu. Sebab ada orang sponsor. Free! Sekarang nak datang ais krim pop 10 sen percuma pun susah. Lagi satu yang gua tak lupa hari tu ada papan gelongsor. Gua tengah kanak-kanak, kalau ada papan gelongsor tu, gua dah tak nampak benda lain lagi dah. Lu jangan tanya muka pencemarah, sebab gua tak ingat lagikan pula namanya.

Lepas makan ais krim, ayah bawa gua ke papan gelongsor. Sampai gua tak nak balik, nak tidur kat papan gelongsor tu. Dua tiga ulang alik sebab rindu nak bergelongsoran dengan papan-papan tu. Ayah gua memang baik melayan kerenah gua yang menagda-gada ni. Oleh sebab dia geram tengok gua asyik nak main gelongsor tu, dia tinggalkan gua sorang-sorang dengan papan gelongsor.

Tiba-tiba gua rasa bosan. Gua nak balik. Gua nak makan ais krim lagi. Tengok sekeliling, "Mana ayah aku!!!!"

Alhamdulillah, gua ingat jalan nak balik. Tapiiii suku perjalanan je yang gua ingat. Demmm. Ayah! Mana ayah ni! Gua pun menangis tak berlagu cari papan gelongsor balik. Papan Gelongsor je lah yang faham perasaan gua masa ni. Sekali gua sampai dekat papan gelongsor tu, nak manja-manja lah kan, rupanya dah ditutup dengan kain. Dem, sampai hati u buat i macam ni. Lagi kuat aku melalak depan orang ramai masa tu.

Tiba-tiba ada seorang lelaki bawa gua berjumpa dengan krew TV1. Jap, gua jumpa krew TV1 ke? Like seriously, gua tak mimpi kan kan? Dulu masa kecil-kecil jumpa diaorang tak ada perasaan langsung. Nasib baik aku tak masuk TV1. "Anak siapa lah tu hilang?" Malu gua malu gua. Tak keluar rumah 44 hari 44 malam. Tapikan kalau masuk TV, apalah salahnya. Terpopular sekajap jadilah.

Tak lama lepas tu, ayah gua pun datang cari gua. Yeahhhh, dapat makan ais krim. Jom, ain nak ais krim. Cepat-cepat tinggalkan krew TV1. Fobia tengok papan gelongsor. Tak nak kawan dengan papan gelongsor lagi.

Kan betul gua cakap, gua dapat makan ais krim. Tapi kan emak gua hilang sebab dia risau gua hilang masa main gelongsor. Kesian emak gua, gara-gara gua dia sanggup merempuh lautan manusia dekat Dataran Segamat semata-mata nak cari gua.

Kalau gua ingat peristiwa ni, gua boleh terguling-guling ketawa. Macam tu jugaklah, mak dan ayah gua.



Dulu masa kecil-kecil, alololo comelnya. Sekarang, Ya Allah.

Wednesday, January 4, 2012

Misteri 116 : Kenapa tak boleh bukak pintu ni???



Hari tu aku tak ada kelas satu hari. Haruslah bangun lambat untuk bayar hutang hari sebelumnya yang terpaksa bangun seawal pagi. Lepas aku bangun je, terus je capai baldi kat bawah katil. Tak fikir apa dah, tandas dalam kepala ni. Dah tutup pintu bilik, kbai aku nak mandi. Takkan kau nak ikut juga?

Dah siap mandi apa semua, baru aku perasan, aku tak bawah baju, seluar dan benda dalaman. Tak pernah-pernah aku tertinggal benda dalaman terutamanya. Tak pe lah, keluar je lah. Biarlah mak cik cleaner dapat tengok aku berkemban sekejap. Dah rezeki dia nak buat macam mana.

Aku pun pulaslah tombol pintu bilik aku tu. Tetiba, kenapa ketat semacam ni? Kenapa tak boleh buka pintu ni? Aku aku aku aku


TERKUNCI ke masa keluar bilik tadi? Like seriously? Aku tak mimpi kan kan kan? *Tampar muka aku jap*

Dengan sehelai tuala, kunci ada kat dalam bilik, handphone dekat atas katil. Roomates ada kelas sampai tengah hari. Demmmmmmm, apa aku nak buat sekarang?

Tarik nafas, hembus. Tarik nafas, hembus. Relax Ain relax.

Masuk keluar tandas sebab nak cari idea, apa perlu aku buat. Mak cik cleaner tu mesti pelik semacam tengok aku berkemban, keluar masuk tandas. Buang tabiat agaknya budak ni, dalam hati mak cik cleaner ni.

Di sebabkan aku malu nak ambil baju dekat ampaian, aku pakai baju malam tadi. Busuk? Apa kisah, janji pakai baju. Benda dalaman aku sempat ambil dekat ampaian. Dengan sepantas kilat, menuju ke bilik Mida. Sekali Mida tak ada, dia pergi tingkat 2. Kuruslah aku macam ni, kalau cari Mida tak jumpa-jumpa.

Aku tengah sedih tak dapat masuk bilik, Mida duduk layan Facebook je. Bukan nak tolong aku. Ni nak merajuk ni. Biasalah, perempuan campur perempuan, gossip je lah kerjanya. Lupa sekejap perasaan sadis sebab tak dapat nak masuk bilik.

Cancel plan aku nak study, nak buat assignment yang melambak macam bukit semata-mata tak dapat masuk bilik. Sadis! Spoiler mood aku pepagi buta lagi.

Bincang-bincang dengan Mida, kitaorang pun decide nak pergi bilik Humairah balik. Tak bangun lagi budak kecil ni? Pinjam handphone Humairah, call si Sarah, "Aku tak dapat masuk bilik, terkunci masa aku pergi mandi tadi."

Si Humairah yang tengah berangan nak sambung tidur dia tu, terus ketawa macam orang tak betul. Ke memang betul, si Humairah dah memang tak betul? Bahaya ni, kena hantar cepat-cepat dekat Hospital Permai.

"Ain Ain. Tu lah, dulu ketawakan orang lagi, padan muka tak bleh masuk bilik." perli si Humairah. *Tutup muka sekarang juga*

Si Sarah temankan aku pergi pejabat, nak pinjam kunci. Aku rasa macam nak menangis, bila dia letak papan tanda "SORRY WE'RE CLOSED". Padahal baru pukul 10:30 pagi. Kau makan gaji buta ke? Pukul 10 pagi dah tutup pejabat. Demmmm. Rosak plan aku.

Bertapa dekat bilik Humairah sampai pukul 12 lebih. Balik bilik, Ekin dah balik dari kelas. Fuhhh, bilik ku syurgaku lah katakan. Alhamdulillah. Lepas ni kena bawak kunci pergi tandas. Kalau tak, habislah kau Ain.

Lain kali bangun tidur, baca doa. Ni tidak, kan dah mamai sampai tak perasan terkunci pintu bilik. Nasib baik tak ada kelas, kalau tak memang dalam sejarah, aku ponteng kelas.