Monday, June 27, 2011

Misteri Bilik 014

Mimi : Wey, korang ada tak bangun pukul 2 pagi buka komputer?
Sara : Mana ada. Aku tengah berlayar bahtera mimpi.
Ain : Aku pun sama juga. Jadahnya aku nak bangun pukul 2 pagi? Jannah kot?
Mimi : Tak lah, aku nampak dia tidur kat katil dia.
Sara : Orang atas kot.
Mimi : Buat apa pagi-pagi buta tak tidur.

*****

Mimi : Jannah, kau ada tak buka youtube ke facebook ke pukul 2 pagi?
Jannah : Mana ada. Aku tidur. Apasal?
Mimi : Tak lah, aku dengar macam ada orang main game ke main komputer.
Jannah : Weyy, kau jangan. Malam ni.

*****

Jannah : Wey, betul ke kau ada dengar orang main game pukul 2 pagi?
Mimi : A'ah, setiap malam.
Sara : Aku pun ada dengar juga. Aku terus tarik selimut malam tadi.
*Apasal aku tak dengar apa-apa*
Ain : Bunyi apa? Lagu ke apa?
Mimi : Entah, macam-macam.
Ain : Handphone aku kot. Aku selalu dengar lagu korea sebelum tidur. Hehe
Jannah : Hang ni memanglah. Meremang bulu roma aku.
Mimi dan Sara : Lahhh.
Ain : Hehe, sorry sorry.

Awak kita dah ada tewiter, Nurain_0310. Hehe.

Saturday, June 18, 2011

Seminggu di Universiti.


Kuliah di minggu pertama, huru hara. Walaupun dah tahu bilik kuliah di mana tapi kelam kabut sebab hampir setiap hari jalan kaki. Nak tunggu bas, takut terlewat. Jadi aku dan kawan-kawan terpaksalah berjalan kaki dari blog D ke B ke C. Nasib baik Z tak ada. Exercise lah konon-kononnya, buang segala lemak yang ada. Tapi peha tak juga kecil-kecil. Bila lagi kau nak kecil macam peha ayam jadilah. Hehe

Minggu pertama, suara rock leleh. Penat kunyah ubat sakit tekak tapi tak surut-surut. Nasib baik suara tak bertukar jadi nyah. Subjek pertama yang kita orang belajar ialah Algebra. Wahhh, senangnya. Suka suka. Sekali sampai yang gear 3, terkial-kial nak naik bukit. Macam minyak tak cukup je.

Adalah satu hari tu, kelas mula pukul 4.00 petang. Tapi semangat nak cari kelas kat mana, keluar dari kolej kediaman pukul 2.00 petang. Sampai je kawasan yang terdekatan, tawaf kawasan tu berkali-kali. Tak juga jumpa. Tanya mak cik cleaner, sebelah je bloknya. Tak tahu kitaorang dah menyimpang siur kawasan tu. Satu jam cari bangunan, satu jam kena tunggu sebelum kelas start. Sekali pensyarah tak ada.

Biasalah budak baru, yang mana satu bas keluar dengan masuk pun tak tahu. Kat mana bas jemput. Kat mana bas lalu. Kemarin, kejar bas beria-ia. Sekali salah bas, bas yang sepatutnya kitaorang naik pun sampai. Apa lagi larilah kejar bas, dah macam acara 100 meter olimpik. Masuk je bas, Tu lah tak dengar cakap senior. Habis kena gelak je sepanjang perjalanan.

Roommates? Awesome. Mentang-mentang aku yang paling kecil diantara monster-monster bilik tu, selalu jadi mangsa buli. Lagi-lagi si Jannah. Hello, kecil-kecil pun comel taw. #Perasan sudah. Kat sini tak boleh jadi burung hantu sangat macam dulu, sebab si Sarah dengan Mimi tidur awal. Virus baik tak boleh nak halang. Cehh.

Homework pertama saya tuis essay macam sekolah dulu, My Sweetest Memory. Kau memang sweet. Hehe. Asignment pertama computer system. Excited nak buat. Yela, dulu guna pen dengan kertas, sekarang guna laptop. Teruja nak start buat assignment.

Saya ahli Kelana Siswa atau pengakap. Tak payah setiap kali datang kena kawadd 24 jam. Aku memang fail bab-bab kawad kaki ni. Mesti salah kaki, salah hayung tanganlah. Macam-macamlah.

Malam Puisi Riong anjuran Berita Harian boleh tahan. Sebab dapat tengok Ana Rafali secara live. Duet dengan Suhaimi Meor Hassan yang paling kami tunggu-tunggukan. Walaupun tanpa Ultimate. Agak-agak ada tak muka aku kat surat khabar semalam? Dapat tengok junior-junior baru masuk macam budak jakun. Tak sabar nak jumpa junior-junior baru esok.

Mimi dan Jannah si pembuli. Hehe


Ain, Sara, Wan dan Mimi.


Bersama Midah ganu kita.

Kita orang punya perpustakaan. Terbesar di Asia Tenggara.



Inilah ruangan aku di bilik kolej kediaman. Siap gamabr kawan-kawan lama. Rindu.

Friday, June 10, 2011

Minggu Haluan Siswa UTHM Awesomeee!

Pejam punya pejam, celik punya celik, tak sangka aku dah bergelar mahasiswi Universiti Tun Hussein Onn Malaysia! Memang awesome habislah. Hehe

Hari pertama, hari pendaftaran pelajar baru seperti aku. Memang berdebar. Aku bertolak dari Segamat pukul 6.30 pagi sampai pukul 8.30 pagi. Dapat nombor 27. Sampai-sampai je dah jumpa kawan satu course. Memang awesome lah. Lepas tu, barulah kami semua dibenarkan masuk ke dalam dewan. Okey, aku memang tak baca arahan surat penjamin. Dengan setem hasil tak matikan, dengan salah saksi pulak tu. Selesai semua tu, aku bergerak ke Kolej Kediaman Tun Fatimah.

Dah lah besar, menjajau cari Kolej Kediaman ni. Dah dapat kunci, buku peraturan apa semua. Jumpa pulak dengan roommate aku yang pertama yang cun melecun. Nama dia? Entah, aku mana tahu.

Akhirnya, aku sampai juga di bilik yang bakal menjadi tempat kediaman untuk 1 tahun ni. Aku orang last masuk bilik. Tak boleh pilih lagi. Tu je lah yang tinggal. Bersyukurlah Ain. Satu bilik empat orang. Dan aku punya katil berdekatan dengan budak cun melecun yang aku jumpa tadi, Sara namanya. Eh, baru aku tahu, budak tu pun satu course dengan aku. Ada geng macam ni. Ada lagi seorang yang aku nampak, dia memang comel. Putih melepak orangnya. Okey, nama dia Jannah. Yang lagi seorang, nampak peramah. Mimi namanya. Dia ni super cute.

Akhirnya, tiba masa untuk keluarga aku balik Segamat. Tak mau nangis. Tak mau nangis. Tapi bila tengok mata mak aku dah bergenang macam tu, mana boleh tahan air mata ni. *Ala, bukan kau tak balik Segamat nanti*

Aktiviti kitaorang semua, mula pukul 4.30 petang. Satu bilik tu sunyi sepi tanpa sebarang bunyi. Orang lain dah boleh ketawa berbahak-bahak, kita orang malu-malu ala kucing. Hihi. Barulah aku tahu, bukannya senang nak survive kat sini. Kalau tak ada Sara dan Mimi, terkontang kanting aku sorang-sorang kat situ. Walaupun kitaorang awkward sesama sendiri.
Akhirnya, Wan lah mengamatkan suasana kitaorang. Tanpa dia, sampai hari ni kot kitaorang masih lagi senyum-senyum. Barulah tahu, kitaorang ni kadang-kadang satu kepala. Hihi.

Dalam banyak-banyak aktiviti, aku paling tak suka "Starting School". Aku ni jenis pemalu, lagi-lagi kalau ada lelaki, memang terkunci habis mulut aku. Aktiviti ni best, tapi jadi tak best sebab member lain overshadow aku. Macam aku ni patung je dalam kumpulan tu. Tak pe tak pe. Aku sedar. Tak oh som langsung. Hihi. Buat Latihan Dalam Kumpulan(LDK) pun lagi best.

Malam Cakna Warisan dan Majlis Penutup paling awesome sepanjang 5 hari orientasi yang kena dengar taklimat sambil mata terpejam. Kehadiran Usop dan hantu Kak Limah memang awesome. *Habislah malam nanti kau tak boleh tidur.* Best parody ever! Kolej Kediaman Tun Syed Nasir memang oh som lah. Siap dengan basikal ke hulu ke hilir. Abang yang baju pink, suara kau memang oh som. Menang patut pun, Tun Syed Nasir menang.

Tun Fatimah punya persembahan, boleh tahan. Bukan nak berpaling tadah, tapi memang terbukti Tun Syed Nasir punya persembahan lebih layak menang. Tak kering gusi. Tun Fatimah, kita tebus kekalahan kita lain kali.

Aktiviti yang paling kitaorang tunggu-tunggukan ialah lawatan ke Perputakaan UTHM. Perpustakaan terbesar di Asia Tenggara. Memang awesome. Penat kaki den berjalan dari tingkat 4 ke ground floor.

Kakak dan abang fasilitator, korang memang awesome. Terutama Abang Mus dan Abang Zack atau Kak Eton, tak pernah gagal buat aku ketawa. Dan mengajar budak-budak ni semua, macam mana cara menggunakan awesome dan oh som. Tapi korang memang awesome.


Penampilan khas Ucap Wilcha dan Hantu Kak Limah dari UTHM. Terbaik.


Awak yang baju pink tu, suara awak awesome lah.


Tu dia, srikandi Tun Fatimah yang cantik-cantik belaka.


Posmen dari UTHM.

Kredit : Chot Faizal Facebook.

Keseluruhan, awesomelah walaupun ada yang tak oh som langsung. Homesick? Tak langsung sebab dapat roommate yang oh som macam korang. Hihi, adalah dua tiga hari tu rindu mak dengan abah dengan rumah.