Wednesday, December 28, 2011

Boyfriend Baru ???!!!!

"Mak, Ain rasa Ain dah jatuh cinta lah. 'Dia' handsome, comel, popular pulak tu. Ain rasakan 'Dia' tu Prince Charming Ain. Awwww"


Hari tu, aku nampak 'N53'. Aku rasa aku boleh pengsan depan-depan dia. Tak boleh, malulah dengan dia kalau aku pengsan betul-betul dia. Jatuh saham aku. Perasaan aku macam tengah jumpa Hyunseung Beast depan mata. 

Aku tak kira, aku nak N53 juga. Peduli apa kalau aku dah ada dua orang boyfriend sekalipun? 

Tip mengurat, mestilah tahu isi hati si Dia. Bila dah kenal, aku rasa Dia sempurna. Dia memenuhi ciri-ciri calon suami aku! Bolehlah kan kalau kita kahwin dulu dengan Dia ni. Hihihi. Awak cakap, kalau nak jadi milik awak, kena masuk meminang, awak kata wang hantaran mesti RM 2600. Kita nak masuk meminang, tapi masalah kewangan buat kita fikir dua kali. Kita tangguh dulu ea? 

Hari tu, kita dah janji nak jumpa kat Batu Pahat Mall. Puas kita pusing satu mall tu, tapi bayang awak pun tak nampak. Kita ada juga tanya, kalau-kalau ada orang nampak awak, kecewa saya dengar! *Menangis* Orang cakap, awak dah tak ada. *Dimana kan ku cari ganti, seperti dirimu*

Tapi kita tak putus asa, kita cari awak dekat Segamat. Penat kita cari, tapi tak jumpa juga. Kita ada jumpa seseorang yang sebiji macam awak, saling tak tumpah. Tapi dia cakap wang hantaran mesti RM 3K. Mungkin kita dah tak ada jodoh. Kita bukan orang kaya, kita tak setaraf. Kita mesti lupakan awak, sebab ada orang yang tengah menanti diri kita. 

Ya, saya dah jadi milik orang lain atas pilihan ibu dan ayah saya. Saya dah cuba tolak lamaran tu, tapi ibu beria-ia nak menjodohkan kami berdua. Saya takut kalau-kalau menyesal di kemudian hari. Tapi saya kuatkan hati ini, "Ala, semua laptop sama je."



Boleh cair kalau tengok laptop ni lama-lama. Sayangkan, tak ada jodoh. 



Mr Hewlett-Packard dan Mr Dell Darling, kita tetap sayang awak berdua! Tapi lagi sayang Asus A43SJ kita tu. Hihi. Mr Asus kita tak bernama lagilah. Thanks mak dan abah sebab sanggup belikan 'boyfriend' baru untuk Ain! :')

Friday, December 23, 2011

Misteri 116 : Misteri Kad Matrik

Hari tu, aku ada sesi photography. Aku budak baik, dalam u pergi mana-mana pun, mesti pakai kad matrik. Tak macam Mida, dah kena tegur dengan Pak Guard barulah tercari-cari kad matrik kat mana. Kan dah malu. Kalau aku lah jadi Mida, 40 hari 40 malam aku duduk dalam locker macam Humairah selalu buat. Sebab aku tak pandai buat muka blur macam Sarah. Eh, apasal ni, okey, aku dah mula rindu kat korang.

Tengah-tengah bersiap, pakai lipstik merah semua kan, baru aku perasan kad matrik yang ada gambar muka alien tu tak ada. Puas aku selongkar bilik aku tu, tak ada. Sampaikan aku rasa nak keluarkan semua perabot je. Malam tu, si Mida dengan Humairah datang bilik, konon-kononnya nak buat Technical Communication I yang macam haram tu lah. Manalah tahu kalau-kalau dia orang terbawa balik aku punya kad matrik.

Mida ni macam tahu-tahu je aku nak tanya dia pasal kad matrik, tengok-tengok dia ada kat tingkap bilik dia. Cara komunikasi kitaorang paling berkesan tak payah susah-susah nak naik bilik aku, nantikan membebel pulak si Mida ni. "Mida! Ada ambil kad matik kita tak?". Mida pun jawablah, "Tak ada. Kenapa? Hilang ke?" Dengan muka seposen, "Kad matrik kita hilang lah. Tapi malam tadi ada. Kita sure sangat."

Bak kata Mida, salah letak kot. Mida tolong cari serata tempat dalam bilik aku, tapi tak jumpa juga. Rasa nak menangis pun ada, tapi air mata ni macam beku pulak. Terima kasih Mida sebab tolong kita carikan kad matrik kita. Terharu pulak. :') *Aku rasa Mida tengah muntah hijau sekarang ni*

Kalau bukan Mida, ni mesti Humairah punya kerja ni. Pergi bilik Humairah lagi satu tingkat, masuk je tengok-tengok budak kecil tu tak mandi lagi. Dengan muka mamai dia tu, terbaring kat katil lepas tu cakap, "Kita tak nak pergilah". Nak tanya dia ada ambil kad matrik aku pun tak sampai hati. Tak pelah, mungkin dia tak mabil kot. Tapi, hati aku nak je cek beg dia. Manalah tahu kalau-kalau kad matrk termasuk dalam beg dia.

Hati aku memang tak sedaplah, ada orang cakap, buat kad matrik baru RM 50.00. Mana aku nak dapat 50 hengget tu? Nak mintak mak, malu. Nak mintak ayah, kesian ayah susah payah cari duit. Yang paling penting, kunci bilik tergantung sekali dengan kad matrik. Aku rasa macam "Demnn! Time ni lah kau nak main sorok-sorok dengan aku ea?"

Balik dari sesi photography tu, aku cubalah cari lagi. Seriously, aku tak jumpa jugak. Nak nangis ni nak nangis ni. Tak pe Ain. Sabar, Allah nak uji kau ni. Lepas solat zohor, berdoa sampai menangis-nangis minta dijumpakan dengan kad matrik yang ada gambar alien tu. Tak dapat bayangkan kalau-kalau kat matrik tu jatuh ke tangan orang lain. Malu aku wey, mana aku nak letak muka.

Aku rasa aku dah give up dah, kalau 50 yang terpaksa aku korbankan demi kad matrik baru, aku sanggup daripada kena tegur dengan Pak Guard macam Mida. Tak pasal-pasal aku tak boleh masuk U lagi.

Lepas siap-siap basuh kain apa semua, tengok-tengok Humairah datang. "Ain, kita dah jumpa kad matrik Ain" Like seriously, aku tak mimpi kan?

"Sebenarnya, kad matrik Ain ada dalam beg laptop kita!" Wa dah agak dah. Budak kecil ni punya kerja. Aku rasa macam kena histeria bila nampak kad matrik tu. Terjerit-jerit sebab dah jumpa balik kad matrik kesayangan aku tu walaupun ada gambar alien dalam tu. Tu lah letak barang merata-rata lagi. Padan muka kau, Ain!


Sesungguhnya muka alien tu disorokkan. Subject Operating System macam pil tidur buat aku. Tak hairan kalau aku tidur masa kuliah. Hihi. 

Friday, November 25, 2011

Dating bersama Jacob Black

Seriously. Aku ingat Twilight Saga : Breaking Dawn keluar 18 November yang lalu sampai aku tak sabar-sabar nak balik uthm tu. Rupa-rupanya Breaking Dawn ditayangkan 24 November, aku rasa macam "Demmmm." Nak Jacob Black jugak!


Seriously lagi, aku dah lama tak tengok wayang semenjak aku umur 6 tahun. Hari ni lah kali pertama tengok wayang semenjak 11 tahun yang lepas. First time dapat pegang tiket wayang sendiri. Sekali bila tengok tiket tu, satu apa pun tak faham. Kelam kabut cari Teater 6. Dah jumpa dah. Masuk je, tengok-tengok tengah tayangan cerita lain. Salah tempat kot. Keluar lagi.

Nasib baik ada abang handsome lalu. Dengan muka tak tahu malu, pergi tanya Teater 6 tu kat mana. Demmmmmmmmm. Teater tu lah yang aku masuk tadi. Demmmmmmmm. Aku lupa yang tadi tu teaser cerita lain sebenarnya. Yeahhh, dapat date dengan Jacob Black! Teehee.





Edward Cullen: No measure of time with you, would be long enough. But we'll start with forever.



Breaking Dawn Part 1, seriously boring. Tapi-tapi, Breaking Dawn memang sweet gila. Bolehlah bawak gegirl ke boboy ke tengok movie ni. Lagi satu, Breaking Dawn more humour berbanding sebelum ni. Klik sini kalau baca review Breaking Dawn ni.


Awww, touching bila Jacob Black nak protect Bella walaupun Bella dah kahwin dengan Edward Cullen. Favourite scene bila si Jake menangis sebab Bella dah mati. Maybe Jake nak bunuh baby tu, tapi Jake nampak Renesmee dah besar dan dewasa bila Jake bertentangan mata dengan Renesmee. Jake menangis. *Nak boyfriend macam Jake boleh tak?*

Renesmee masa kecil dan remaja. 

Most touching scene bila Edward bertelepati dengan Renesmee. Renesmee love to hear Bella and Edward voice and said she love Bella too. Funny scene bagi aku bila Bella nak namakan baby boy dia Edward Jacob. Seriously, aku pun nak namakan anak aku macam tu. Teehee. *What wrong with EJ?* Aku suka tengok blood circulation scene tu. Terbaiklah.


Last sekali, Bella buka mata dia tiba-tiba. Mestilah dia jadi vampire. Sesumpah terkejut bila dia bukak mata. Sampai lupa kena keluar lalu pintu lain. Demmmm.



Sebab aku adalah big fan, aku tak sabar nak tunggu Part 2 tahun depan. Tak sabar nak dating lagi dengan Jake!



Wednesday, November 16, 2011

Saturday, November 12, 2011

8 Fakta tentang Sem Break Aku

1. Tumblr.
Satu-satunya benda alah yang dapat menenangkan kepala otak aku yang serabut macam puting beliung. Kerja aku reblog reblog reblog je semua gambar. Dulu kat uthm, nak bukak 10 minit pun tak boleh. Time cuti macam ni lah, aku boleh dating dengan tumblr.

2. YouTube
Wajib sebab aku nak tengok KPop. Kalau kat uthm, nak tunggu video tu streaming, 1 minit pun tak jalan-jalan. Nampak sangat, uthm suruh aku study je memanjang.

3. Muat Turun-Turun
"Eh cerita ni macam best, download lah". "Cerita ni dah lama aku tunggu." Aku memang suka download itu dan ini, tengoknya esok punya esok punya esok. Aku rasa sampai cuti sem tahun depan pun tak habis tengok. Maklumlah, kat uthm nak download movie memang diharamkan sama sekali.


4. Makan makan makan.
I love food than people. #Tumblr. Dulu kat uthm, pukul 9 ke atas tak ada lagi makan-makan ni. Tapi dekat rumah, pukul 11 malam baru gatal nak makan mi goreng. Patutlah badan aku makin lama makin besar. Dah macam balon panas aku rasa. Paling tidak pun, mesti ada biskut butter cream dekat tangan aku.

5. Burung Hantu jadian
Waktu tidur aku pukul 1.00 pagi. Dulu kat uthm, sebelum pukul 1 aku berdengkur. Faktornya ialah tengok drama korea atau jepun sampai tak ingat sekarang pukul berapa. Tak pun sebab Sano Izumi handsome sangat!  Alang-alang dah tidur lambat, bangun pun faham-faham je lah. Selagi tak dengar mak membebel suruh bangun, sekali tu lah aku terbaring, mimpi yang bukan-bukan.

6. Malas
Kalau lah aku tak ingatkan diri aku yang aku pinjam buku banyak sebab nak study c++ lah kononnya, mesti aku tak sentuh punya buku tu. Sebab aku rasa, hard disk aku penuh dengan boyfriend-boyfriend aku yang ajak dating. Perky Jackson salah satu calonnya. Ni pun baru lepas habis dating dengan Jacob Black yang ada 6 packs tuuu. Cuba kalau mak suruh sapu rumah, "Kejap". 5 minit kemudian, "Kejap lagi". 10 minit kemudian, "OK. Ain pergi sapu sekarang" Tu pun lepas mak membebel. *Eh, macamlah aku kat uthm tu rajin sangat?

7. 24 jam depan komputer.
Aku rasa dah boleh nyanyi lagu Jangan Pisahkan. Last part tu suruh komputer jerit nama aku macam Arill Idola Kecil 2. Hehe. *Berangan je lebih* Aku tak tahu lah apa yang aku browsing sampai lewat malam. TV yang punya lah lagi lebar dari komputer screen, sebelah mata pun aku tak pandang. Komputer ni ada guna-guna aku ke? Oh tidakkkk.

8. Tengok movie
Aku tahu, aku ketinggalan zaman. Ada ke patut "How to Train Your Dragon" aku tak tengok lagi. Segamat tak ada panggung wayang. Bila nampak movie baru keluar je, "Nak tengok!" Tapi "ONLY ON CINEMA". Patut ke patut ke. Maaflah, aku tak sokong cetak rompak ni. Cuti ni je lah aku boleh habis masa tengok movie. Kalau kat uthm, aku kena mangadap buku tebal je. Tak ada dah lagi nak Jacob Black punya 6 packs.

Eh, tinggal lagi seminggu nak sebelum balik uthm. Betul ke betul ke? Tak pe, balik nanti terus dating dengan Jacob Black kat BP Mall. Kita orang dah janji nak tengok Twilight Saga : Breaking Dawn. Tak sabar nak balik!


Awwww. Dah cair dah ni. Bekukan aku balik. 

Saturday, November 5, 2011

Putri Nuralysha


Hai, nama saya Putri Nuralysha. Kenapa Putri? Sebab mak saya minat filem dulu-dulu. Umur saya 4 tahun. Hobi saya menjerit, menangis dan annoying ucu saya. Saya memang pro bab-bab nak annoying kat ucu saya tu. Tapi, saya tak salah.  Kata orang hidup cuma sekali, so kita enjoyyy. 


Kau ingat kau Puteri Farah binti Nordin ke? 

Dia memang comel. Tapi kau jangan terpadaya dengan luaran dia tu. Nampak je innocent masa baru-baru kenal, sekali dalaman dia macam singa. Aku rasa, dia patut dapat anugerah skrin ke sebab berjaya membuatkan aku annoying dengan dia. Nak tahu kenapa? 

Kalau kau dengar dia menjerit, nak pecah aku gegendang telinga aku. Kalau sekali tak pe wey, banyak kali wey. Aku rasa dengar orang buat saprano lagi bagus daripada dengar dia menjerit macam kena rasuk. Kau nak tahu kenapa dia menjerit macam orang hilang anak? Dia tak dapat apa yang dia nak. Dia jerit sampai dia menangis dan sampai dapat apa yang dia nak. 

Kecil-kecil cili padi dia ni, dah pandai nak marah-marah orang. Marah pula dengan orang yang lebih tua. Contohnya, nenek dia, emak dia dan ucu dia. *Akulah tu. Hihi* Dengan mata besar tu eling dekat oang yang dia marah. Ingat kau comel buat macam tu. Tak pun, dia sigh. Konon-kononnya, dah besar sangat lah tu. 

Budak kecil ni kalau suruh mandi, susah sangat. Macam kucing, takut air. Kalau mandi tak menangis dalam bilik air tu, memang tak sah. Lepas tu, terjerit-jerit, "Tak nak, tak nak, tak nak.". Nak suruh pergi mandi tu satu hal, main kejar-kejar dulu satu rumah baru dapat. Lepas mandi, suruh pakai baju pun susah. Suka benor, nak tayang-tayang badan dia tu. Kau ingat rumah ni Project Runaway ke? 

Biasalah budak kecil, suka buat sepah. Mainan dia je, dah satu bakul. Dia tuang semua kat lantai, lepas tu kau tahu siapa yang kena kemas? Aku juga. Tak sampai satu jam, aku tengok dah bersepah balik. *Sabar Ain, sabar.* Kadang-kadang katil aku jadi mangsa. Dengan cadar dibuka, Lepas tu, selimut aku dibentang kat ruang tamu. Bear aku dibawa keluar. Bantal aku kat lantai. Aku juga yang kemas. Aku ni dah lah pemalas nak kemas, ada budak kecil ni, memang setiap masa aku rajin. 

Walaupun kecil, tapi dah pandai nak buli aku. Sia-sia je aku makan banyak. Suruh ambilkan itu, ambilkan ini. Tak habis makan gula-gula, bagi kat aku. Konon-kononnya, nak manja dengan aku lah tu. Kadang-kadang, dia suruh aku tulis, kalau tak nak dia menangis. Ni yang nak telefon talian Buli ni. Kalau aku tak buat apa yang dia suruh, alamak terbaliklah dunia kau. Baik kau lari. 

Dia memang pembuli, tapi kalah dengan dengan budak perempuan umur setahun setengah. Kalau nampak budak tu, "Nenek! Takut! Takut." Padahal budak tu cuma nak kawan. Sekali budak tu 'pok' dia, mau tak takut si budak kecil ni. Padan muka kau. 

Budak kecil, jahat-jahat kau. Aku sayang kaulah sebab kaulah bahan ketawa aku setiap hari. Tak pe, kau dah sekolah, tengoklah aku buli aku balik. Selamat Hari Raya AidilAdha semua. Selamat berkorban. 

Wednesday, October 26, 2011

Thursday, October 20, 2011

Misteri Bilik 014 #2

Kes 1
Mangsa : Sarah 

Si mangsa mendapati bungkusan biskut mangsa berlubang seperti gigitan haiwan.

Kes 2
Mangsa : Mimi Mariazah / Black 

Si mangsa mendapati bungkusan mi segera mangsa digigit sehingga berlubang. Akibat kejadian ini, si mangsa meraung kerana kempunan nak makan mi segera.

Kes 3 
Mangsa : Nurain Ali / Sleeping Beauty 

Si mangsa menjumpai sebahagian paket Milo Fuze 3 in 1 telah berlubang.  

Kes 4 
Mangsa : Jannah / Kura-kura

Kaki si mangsa telah digigit oleh suspek pada malam kejadian. Hal ini menyebabkan beliau mengalami trauma.

Kes 5
Mangsa : 4 Orang Penghuni Bilik 014

Suspek berjaya memasuki bilik mangsa-mangsa pada setiap malam. Mangsa-mangsa dengan segera menyelamatkan diri dengan menutup almari besi / locker masing-masing agar todak dimasuki suspek. Mangsa-mangsa berlari bertempiaran menuju ke katil masing-masing sambil menjerit. Salah seorang mangsa bertindak menghalau suspek. Beberapa hari kemudian, kain batik Sarah yang diletakkan dipintu didapati berlubang. Berikutan hal ini, suspek berjaya memasuki bilik si mangsa.

*****

Setelah beberapa siri siasatan dan soal siasat, tempat tinggal atau habitat turut dijumpai. Walaupun, mangsa-mangsa telah menimbus habitat tersebut, namun suspek didapati masih berjaya memasuki bilik mangsa-mangsa.

*****
Misteri

Tetapi, selepas salah seorang mangsa bilik 014 pulang ke rumah, suspek didapati tidak lagi menganggu mangsa-mangsa bilik 014. Adakah suspek mengikuti mangsa pulang ke rumah? Oleh sebab itu, mangsa yang belum pulang lagi, sangat merindui suspek.

Sangat misteri. Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri.

*****

Suspek dikenali sebagai Si Hidung Panjang. Atau nama comelnya cencurut. Dan nama saintifiknya ialah Tikus Mondok.


Edisi LIVE dari bilik 014.
Sleeping  Beauty <3

Wednesday, October 19, 2011

Wordless Wednesday #003

#Tumblr. 
Society stop being ugly.

Friday, August 5, 2011

Pengajaran Bulan Ini : Hati-hati dengan Si Mulut Manis

#Cerita basi tapi nak cerita juga.

Bulan 6 yang lalu, dua minggu selepas kita menjadi pelajar UTHM. Masa tu memang extreme happy sebab dah habis orientasi dan balik Segamat. Rindu gila dengan mak dengan ayah.

On the way balik Segamat, ayah kita ajak pergi Carrefour. *Kat Segamat ada Giant je, Carrethree ni tak ada lagi* Masa nak parking kereta, adalah seorang hamba Allah. Mula-mula tu ingatkan orang lalu lalang. Lepas je ayah kita dah siap parking, kita pun tak sabarlah nak masuk Carrefour tuu. Tapi langkah hamba Allah tu lagi laju daripada kami.

Hamba Allah itu bernama Kenny yang berasal dari Sabahan. Tak diduga, Si Kenny ni mengeluarkan 3 kad ala-ala cabutan bertuah. Ada gambar kereta Toyota apa entah, motorsikal, wang tunai dan segala jadah. Kami diminta membuka kad itu. Salah satu daripada kami, iaitu emak tertulis perkatan "Tahniah!".

Ayah kita terus berminat bila Si Kenny burung kenek-kenek tu memberitahu bahawa peluang untuk memenangi kereta adalah besar. Emak kita denagn ayah kita memang bercita-cita nak tukar kereta tapi belum mempunyai rezeki lagi. Kita rasa tak sedap hati dan kita kerap berdoa agar di jauhkan segala malapetaka.

Terbatal niat kami nak singgah Carrefour. Dan kita pun tarik muncung ke depan. Rasa menyampah dengan Si Kenny tuuuu. Si Kenny ni pun ajak kami ke pejabat yang agak mencurigakan. Tapi ayah dan emak tampak gembira, kita ikut je walaupun kita tak suka. Rasa nak balik, tidur lagi bagus daripada dengar Si Kenny tu membebel. Disana kami diberi lagi satu kad yang sama. Tapi tak boleh buka sampai dia bagitahu. #Nampak beno nipunya burung-burung kenek-kenek tuu.

Si Kenny ni tak habis-habis nak bagitahu yang syarikat dia tu bukan gores dan menang. Dan tidak melakukan sebarang aktiviti penipuan. Tapi, itulah Si Mulut Manis.

Ayah kita cakap, dia tak ada duit. Tapi Si Kenny ni tak faham bahasa, dia paksa juga. Dan akhirnya, ayah kita keluarkan 2000 ringgit dari bank. Dan yang kita sedih, duit tu untuk tampung perbelanjaan kita kat U nanti. Kita memang patah hatilah kan. 2000 bagi kita tu besar nilainya, bukan senang ayah nak kumpul 2000 tu.

Setelah ayah kita dah tandatangan apa semua, akhirnya kami pun dibenarkan membuka lagi satu kad tadi. Keputusannya ialah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TAHNIAH!
.
.
.
.
Anda memenangi Dapur Masak Teknologi Nano bernilai RM12000.
*Serupa macam dapur masak biasa yang RM30 kat kedai*

Rasa tertipu, kecewa, sedih dan semua. Rasa macam tak berbaloi. Barulah ayah sedar yang kami dah di TIPU bulat-bulat. Akhirnya kami tidak mengambil hadiah tersebut. Malah Si Kenny menawarkan diri untuk memjual barang tersebut di Singapura. Harga yang ditawarkan sebanyak RM13000 dengan syarat kami membayar lagi RM6000-8000 kot. Mana nak cari duit sebanyak tu. Mungkin ada hikmahnya.
Yang buruk dijadikan sempadan, yang baik dijadikan tauladan.

Wednesday, August 3, 2011

Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday #001


Awak, esok kita test programming.
Doa kan kita dapat jawab ye?

Friday, July 8, 2011

Day 05 - A picture of your favorite memory



Betullah kata orang, zaman sekolah tulah yang paling seronok.

Rindu budak genius, pretty monitor, budak gemuk tu, budak keding, budak ni, budak tu. Cikgu Nora, Cikgu Suzan, cikgu tu cikgu ni. Semua. *Menangis*

Dekat sini dah lain. Tapi bestttt. Kadang-kadang, sabar je lah.

UiTM dah nak sem break. UMP cuti 5 minggu. UTHM ?
Cepatlah, cepatlah, nak balik Segamat. Hehe
*Minggu lepas baru je balik Segamat.*

Monday, June 27, 2011

Misteri Bilik 014

Mimi : Wey, korang ada tak bangun pukul 2 pagi buka komputer?
Sara : Mana ada. Aku tengah berlayar bahtera mimpi.
Ain : Aku pun sama juga. Jadahnya aku nak bangun pukul 2 pagi? Jannah kot?
Mimi : Tak lah, aku nampak dia tidur kat katil dia.
Sara : Orang atas kot.
Mimi : Buat apa pagi-pagi buta tak tidur.

*****

Mimi : Jannah, kau ada tak buka youtube ke facebook ke pukul 2 pagi?
Jannah : Mana ada. Aku tidur. Apasal?
Mimi : Tak lah, aku dengar macam ada orang main game ke main komputer.
Jannah : Weyy, kau jangan. Malam ni.

*****

Jannah : Wey, betul ke kau ada dengar orang main game pukul 2 pagi?
Mimi : A'ah, setiap malam.
Sara : Aku pun ada dengar juga. Aku terus tarik selimut malam tadi.
*Apasal aku tak dengar apa-apa*
Ain : Bunyi apa? Lagu ke apa?
Mimi : Entah, macam-macam.
Ain : Handphone aku kot. Aku selalu dengar lagu korea sebelum tidur. Hehe
Jannah : Hang ni memanglah. Meremang bulu roma aku.
Mimi dan Sara : Lahhh.
Ain : Hehe, sorry sorry.

Awak kita dah ada tewiter, Nurain_0310. Hehe.

Saturday, June 18, 2011

Seminggu di Universiti.


Kuliah di minggu pertama, huru hara. Walaupun dah tahu bilik kuliah di mana tapi kelam kabut sebab hampir setiap hari jalan kaki. Nak tunggu bas, takut terlewat. Jadi aku dan kawan-kawan terpaksalah berjalan kaki dari blog D ke B ke C. Nasib baik Z tak ada. Exercise lah konon-kononnya, buang segala lemak yang ada. Tapi peha tak juga kecil-kecil. Bila lagi kau nak kecil macam peha ayam jadilah. Hehe

Minggu pertama, suara rock leleh. Penat kunyah ubat sakit tekak tapi tak surut-surut. Nasib baik suara tak bertukar jadi nyah. Subjek pertama yang kita orang belajar ialah Algebra. Wahhh, senangnya. Suka suka. Sekali sampai yang gear 3, terkial-kial nak naik bukit. Macam minyak tak cukup je.

Adalah satu hari tu, kelas mula pukul 4.00 petang. Tapi semangat nak cari kelas kat mana, keluar dari kolej kediaman pukul 2.00 petang. Sampai je kawasan yang terdekatan, tawaf kawasan tu berkali-kali. Tak juga jumpa. Tanya mak cik cleaner, sebelah je bloknya. Tak tahu kitaorang dah menyimpang siur kawasan tu. Satu jam cari bangunan, satu jam kena tunggu sebelum kelas start. Sekali pensyarah tak ada.

Biasalah budak baru, yang mana satu bas keluar dengan masuk pun tak tahu. Kat mana bas jemput. Kat mana bas lalu. Kemarin, kejar bas beria-ia. Sekali salah bas, bas yang sepatutnya kitaorang naik pun sampai. Apa lagi larilah kejar bas, dah macam acara 100 meter olimpik. Masuk je bas, Tu lah tak dengar cakap senior. Habis kena gelak je sepanjang perjalanan.

Roommates? Awesome. Mentang-mentang aku yang paling kecil diantara monster-monster bilik tu, selalu jadi mangsa buli. Lagi-lagi si Jannah. Hello, kecil-kecil pun comel taw. #Perasan sudah. Kat sini tak boleh jadi burung hantu sangat macam dulu, sebab si Sarah dengan Mimi tidur awal. Virus baik tak boleh nak halang. Cehh.

Homework pertama saya tuis essay macam sekolah dulu, My Sweetest Memory. Kau memang sweet. Hehe. Asignment pertama computer system. Excited nak buat. Yela, dulu guna pen dengan kertas, sekarang guna laptop. Teruja nak start buat assignment.

Saya ahli Kelana Siswa atau pengakap. Tak payah setiap kali datang kena kawadd 24 jam. Aku memang fail bab-bab kawad kaki ni. Mesti salah kaki, salah hayung tanganlah. Macam-macamlah.

Malam Puisi Riong anjuran Berita Harian boleh tahan. Sebab dapat tengok Ana Rafali secara live. Duet dengan Suhaimi Meor Hassan yang paling kami tunggu-tunggukan. Walaupun tanpa Ultimate. Agak-agak ada tak muka aku kat surat khabar semalam? Dapat tengok junior-junior baru masuk macam budak jakun. Tak sabar nak jumpa junior-junior baru esok.

Mimi dan Jannah si pembuli. Hehe


Ain, Sara, Wan dan Mimi.


Bersama Midah ganu kita.

Kita orang punya perpustakaan. Terbesar di Asia Tenggara.



Inilah ruangan aku di bilik kolej kediaman. Siap gamabr kawan-kawan lama. Rindu.

Friday, June 10, 2011

Minggu Haluan Siswa UTHM Awesomeee!

Pejam punya pejam, celik punya celik, tak sangka aku dah bergelar mahasiswi Universiti Tun Hussein Onn Malaysia! Memang awesome habislah. Hehe

Hari pertama, hari pendaftaran pelajar baru seperti aku. Memang berdebar. Aku bertolak dari Segamat pukul 6.30 pagi sampai pukul 8.30 pagi. Dapat nombor 27. Sampai-sampai je dah jumpa kawan satu course. Memang awesome lah. Lepas tu, barulah kami semua dibenarkan masuk ke dalam dewan. Okey, aku memang tak baca arahan surat penjamin. Dengan setem hasil tak matikan, dengan salah saksi pulak tu. Selesai semua tu, aku bergerak ke Kolej Kediaman Tun Fatimah.

Dah lah besar, menjajau cari Kolej Kediaman ni. Dah dapat kunci, buku peraturan apa semua. Jumpa pulak dengan roommate aku yang pertama yang cun melecun. Nama dia? Entah, aku mana tahu.

Akhirnya, aku sampai juga di bilik yang bakal menjadi tempat kediaman untuk 1 tahun ni. Aku orang last masuk bilik. Tak boleh pilih lagi. Tu je lah yang tinggal. Bersyukurlah Ain. Satu bilik empat orang. Dan aku punya katil berdekatan dengan budak cun melecun yang aku jumpa tadi, Sara namanya. Eh, baru aku tahu, budak tu pun satu course dengan aku. Ada geng macam ni. Ada lagi seorang yang aku nampak, dia memang comel. Putih melepak orangnya. Okey, nama dia Jannah. Yang lagi seorang, nampak peramah. Mimi namanya. Dia ni super cute.

Akhirnya, tiba masa untuk keluarga aku balik Segamat. Tak mau nangis. Tak mau nangis. Tapi bila tengok mata mak aku dah bergenang macam tu, mana boleh tahan air mata ni. *Ala, bukan kau tak balik Segamat nanti*

Aktiviti kitaorang semua, mula pukul 4.30 petang. Satu bilik tu sunyi sepi tanpa sebarang bunyi. Orang lain dah boleh ketawa berbahak-bahak, kita orang malu-malu ala kucing. Hihi. Barulah aku tahu, bukannya senang nak survive kat sini. Kalau tak ada Sara dan Mimi, terkontang kanting aku sorang-sorang kat situ. Walaupun kitaorang awkward sesama sendiri.
Akhirnya, Wan lah mengamatkan suasana kitaorang. Tanpa dia, sampai hari ni kot kitaorang masih lagi senyum-senyum. Barulah tahu, kitaorang ni kadang-kadang satu kepala. Hihi.

Dalam banyak-banyak aktiviti, aku paling tak suka "Starting School". Aku ni jenis pemalu, lagi-lagi kalau ada lelaki, memang terkunci habis mulut aku. Aktiviti ni best, tapi jadi tak best sebab member lain overshadow aku. Macam aku ni patung je dalam kumpulan tu. Tak pe tak pe. Aku sedar. Tak oh som langsung. Hihi. Buat Latihan Dalam Kumpulan(LDK) pun lagi best.

Malam Cakna Warisan dan Majlis Penutup paling awesome sepanjang 5 hari orientasi yang kena dengar taklimat sambil mata terpejam. Kehadiran Usop dan hantu Kak Limah memang awesome. *Habislah malam nanti kau tak boleh tidur.* Best parody ever! Kolej Kediaman Tun Syed Nasir memang oh som lah. Siap dengan basikal ke hulu ke hilir. Abang yang baju pink, suara kau memang oh som. Menang patut pun, Tun Syed Nasir menang.

Tun Fatimah punya persembahan, boleh tahan. Bukan nak berpaling tadah, tapi memang terbukti Tun Syed Nasir punya persembahan lebih layak menang. Tak kering gusi. Tun Fatimah, kita tebus kekalahan kita lain kali.

Aktiviti yang paling kitaorang tunggu-tunggukan ialah lawatan ke Perputakaan UTHM. Perpustakaan terbesar di Asia Tenggara. Memang awesome. Penat kaki den berjalan dari tingkat 4 ke ground floor.

Kakak dan abang fasilitator, korang memang awesome. Terutama Abang Mus dan Abang Zack atau Kak Eton, tak pernah gagal buat aku ketawa. Dan mengajar budak-budak ni semua, macam mana cara menggunakan awesome dan oh som. Tapi korang memang awesome.


Penampilan khas Ucap Wilcha dan Hantu Kak Limah dari UTHM. Terbaik.


Awak yang baju pink tu, suara awak awesome lah.


Tu dia, srikandi Tun Fatimah yang cantik-cantik belaka.


Posmen dari UTHM.

Kredit : Chot Faizal Facebook.

Keseluruhan, awesomelah walaupun ada yang tak oh som langsung. Homesick? Tak langsung sebab dapat roommate yang oh som macam korang. Hihi, adalah dua tiga hari tu rindu mak dengan abah dengan rumah.


Tuesday, May 31, 2011

Random Entry #1


Selamat tinggal semua. Nak pergi jauh ni. Jauhlah sangat. Batu Pahat je.

Hello Batu Pahat. Senang den nak balik kampung.

Katil ku sayang, jangan curang dengan orang lain.

Minggu Haluan Siswa, dua minggu! Okey, fine.

Halal kan makan dan minum gua, maaf kalau gua terkasar bahasa sama lu.

#Janganlah homesick. Janganlah homesick.


Monday, May 30, 2011

Day 04 - A picture of your night



Senja! Kira malamlah.

Balik dari shopping. Banyak lagi benda nak beli. Lusa dah pergi. Ain, sila kuatkan mental dan fizikal anda.

Saturday, May 28, 2011

A day to remember.

Hari ni aku memang super excited nak jumpa kawan-kawan lama sebelum aku berangkat ke Batu Pahat. Kali pertama kot keluar bandar dengan kawan-kawan. Hehe. Orang pertama aku jumpa, Sivanes, Valar Aisyah, Jing Wen yang tinggi lampai dan Pei Ling yang sweet. Lepas tu nampak Chin Xin Yan kat luar kedai hadiah, macam kena histeria pun ada. Baru 2 bulan tak jumpa sejak ambil result SPM. Terjerit sekejap depan orang ramai. Hihi. Tunggu Tan Shu Mei punya lambat. Pukul satu lebih, berbual kat KFC barulah Tan Shu Mei sampai.


Nasi ayam kat KFC memang sedap.


Tan Shu Mei, ex-pretty monitor 5 STN. Kat Pahang nati belajar rajin-rajin.


Gambar ni sangat bernilai. Gonna miss this so bad.


Siti Aisyah yang bakal ke Perak. Dah ada boyfriend, habak mai.


Chin Xin Yan yang gila sejarah, Sivanes dan Valar. Good luck in STPM.


Adik beradik plastik tapi betul.


Amoi, you memang cantiklah. Jing Wen dan Pei Ling, stay pretty lah.


Valar punya Pepsi besar! Jealous!

Lepas dah puas-puas ambil gambar, sampai orang lain pun pelik tengok kitaorang semua. Chin Xin Yan, keluarkan satu hadiah. Terharu kot. Lepas tu, dia cerita pasal Ting 6, dia duduk sebelah budak melayu. "Dia tak sama macam youlah" Well, I kan lain dari yang lain. Hihi. Seriously, duduk sebelah Chin Xin Yan adalah kenangan terindah sepanjang 5 tahun ni. Duduk sebelah dia, aku boleh ketawa besar-besar, aku boleh nangis sampai mata aku bengkak, dan aku boleh tidur bila-bila masa. Hehe. Dialah yang ajar aku Add Math, Math, Sejarah, dan semua. Nasib baik Pendidikan Moral aku tak minta dia ajar. Hihi. Chin Xin Yan the best lah.

Bila ayah dah telefon suruh balik, aku terpaksa berpisah dengan mereka. Tiba-tiba ada air sungai mengalir. Lagi-lagi bila tengok muka Chin Xin Yan. Lagi-lagi bila sedar, lepas ni belum tentu dapat jumpa korang yang cantik-cantik ni. Selepas peluk-peluk apa semua, aku blah. Tak boleh kot nak pandang muka dia orang lagi. Bye bye!

Tip : Yang pakai tudung putih tu Nurain Ali. Eh, sayalah tu. Hihi

Wednesday, May 25, 2011

Day 03 - A picture of the cast from your favorite show



49 Days!

Walaupun bukan happy ending, tapi saya tetap minat drama ni. Terbaiklah. Tersedu-sedu tengok episod 19 dengan 20. Watak Shin Ji Hyun dan Scheduler tu comel sangat. Saya tak ada astro, tengok online je dekat Dramacrazy.net atau EPDrama.

Shin Ji Hyun was enjoying absolute bliss as she was about to marry her fiancé, Kang Min Ho, but her perfect life is shattered when she gets into a car accident that leaves her in a coma. She is given a second chance at life by a reaper, but it comes with a condition: she has to find three people outside of her family who would cry genuine tears for her. In order to do this, she borrows the body of Yi Kyung, a part-time employee at a convenience store for 49 days

Saturday, May 21, 2011

Day 02 - A picture of you and the person you have been closest with the longest

A picture of you and the person you have been closest with the longest



Yang tembam sangat tu, *hehe, faham-faham je lah.* Sebelah tu, budak genius yang comel Nurul Shuhadah.

Kita mula-mula kenal awak masa darjah tiga sekolah agama. Kita rasa awkward sangat. Nak tahu kenapa? Sebab kita bukanlah pandai sangat macam awak. Hihi. Kita nak sangat kawan dengan awak masa tu, tapi kita malulah. Awak kawan dengan budak-budak pandai je.

Tapi lepas tu, kita tak satu kelas dengan awak. Kalau sekolah rendah kita langsung tak pernah bercakap dengan awak. Bukan apa, kita sedar siapa kita. Tingkatan 1 kita dengan awak satu kelas. Kita duduk sebelah awak. Kita tak tahu nak cakap apa dengan awak.

Tak sangkakan, daripada kita jenis pemalu dan pendiam serta kekok, kita terus jadi peramah dengan awak. Semua gosip kita mesti nak bagitahu awak. Walaupun, awak tak tahu nak pujuk kita bila kita menangis, tapi kita suka kawan dengan awak. Kita ni kadang-kadang annoying kan?

Awak ingat tak masa kita gaduh-gaduh manja dulu masa tingkatan 2? Awak dengan Farrah tak dapat balik rumah sebab Cik Leman tak nak jemput awak lagi. Hari tu, kita puas bagitahu Cik Leman yang awak tak naik bas lagi, tapi Cik Leman tak nak dengar. Awak dengan Farrah marah kat kita sebab kita tak bagitahu Cik Leman. Awak tahu tak, kita sedih sangat awak tak nak kawan dengan kita. Awak dengan Farrah sedikit pun tak nak tegur kita. Kita tak tahu nak buat apa. Tapi lepas tu, awak dengan Farrah minta maaf. Kita gembira sangat masa tu.

Awak selalu cerita crush awak, kita pun sama. Hihi. Awak tak pernah lupa nak kenakan saya dengan crush kita. Malu kita dibuatnya. Hihi. Ingat tak masa tingkatan 3, kita senyap-senyap ambil gambar crush awak. Lepas cuci, kita terus bagi awak.

Awak selalu cerita pasal kawan baik awak, Zatul Syuhadah. Kita jealous bila awak cakap pasal dia. Hihi. Kita selalu jealous bila awak dapat markah tinggi-tinggi dalam kelas, kita pun nak juga. Tapi awak memang pandai. Perkara paling sedih bila kita dapat tahu awak dapat tawaran MRSM Muar. Kita rasa kita dah tak ada kawan lagi. Kalau boleh, kita tak nak awak pergi MRSM. Tapi, itu masa depan awak. Kita tak boleh halang. Ramai yang tahu, saya menangis sebab awak dapat MRSM. Sebab lepas ni, kita tak ada tenpat nak mengadu masalah. Kalau ada awak, semua jadi senang.

Lepas awak masuk MRSM, kita terus main-main. Dulu masa dengan awak, kita rajin siapkan kerja sekolah walaupun malas. Tapi, sejak awak tak ada, kita malas nak sipakan semua kerja sekolah. Kita boleh ibaratkan awak ni macam pembakar semangat kita untuk belajar. Kita tak pernah lupakan awak. Kadang-kadang kita menangis bila kita teringat kat awak. Kenangan manis kita bersama, kita tak boleh lupa semua tu.

Kita rasa gembira sangat bila awak ingat kat kita lagi. Terima kasih sebab sudi jadi kawan kita selama ni. Kita rasa bertuah sebab dapat kenal dengan awak. Kat mana sekalipun awak belajar, kita tetap doakan kejayaan awak dan jumpa kawan baru yang lebih baik daripada kita. Kita sayang kat awak. Kita harap lepas ni, kita boleh jadi kawan lagi macam dulu-dulu. Rindu sangat nak kembali zaman muda mudi dulu. Walaupun kita tak masej awak, tak telefon awak tapi kita selalu ingat awak. Best Friend Forever.



Kita ingat lagi awak nyanyi lagu ni masa akhir tahun tingkatan 1, suara awak memang sedap. Awak memang suka menyanyi. Kita ingat lagi. ^^

Friday, May 20, 2011

Day 01 - A picture of yourself with ten facts


Saya tahulah saya popular. No camera please?

1. Nama sebenar Nurain binti Mohd. Ali.

2. Saya suka tidur dalam kelas, sebab tu orang panggil saya Sleeping Beauty.

3. Kpop freak! Haha, perlu ke bagitahu ni?

4. Takut atau fobia dengan pisau. Hihi. Malulah.

5. Single mingle okey.

6. Tinggi kita 150-160 je, berat? Tak payahlah tanya.

7. Tumblr-holic.

8. Pemalu kott.

9. Seorang pemandu yang menjahanamkan kereta ayah.

10. Suka MONEY MONEY MONEY.

Okay bye. Awak nak buat, boleh apalah salahnya.