Tuesday, December 14, 2010

Pengajaran Bulan Ini : Adab Meminjam BarangBaby Vivitar.

Hai, hari ini kita akan lakukan pendedahan demi pendedahan. Baru-baru ini, salah seorang mangsa telah meminjam kamera kesayangan aku. Walaupun tak mahal, tapi aku tetap sayang. Walaupun kamera ini hanya boleh merakam gambar tanpa suara, tapi kamera ini satu-satunya boyfriend yang setia sebelum aku curang bersama DSLR satu hari nanti. Boyfriend kali ini diberi nama Baby Vivitar. Euwww..

Semasa pengambaran kelas 5 Prinsip Akaun yang lepas, aku telah menyerahkan Baby Vivitar aku bagi memudahkan kerja aku kepada seorang mangsa A. Selesai sesi pengambaran, aku mengambil kembali Vivitar aku. Aku dapat mengesan beberapa calar di atas badan Baby Vivitar aku. Oh my god! Hampir 3 tahun aku jaga Vivitar, namun satu calar pun tak ada. Begitu juga dengan beg pelindung Vivitar. Grrrr! Kulitnya mula tercabut.

Mangsa B telah memberitahu aku untuk meminjam Vivitar aku semasa pemergian mangsa ke Kuala Lumpur. Pada mulanya, memang berat hati nak melepaskan Vivitar pergi dating dengan perempuan lain. Tapi, mangsa adalah rakan. Rakan yang sememangnya sangat baik walaupun kami tak rapat. Segala fobia masa lalu dipinggirkan atas dasar rakan. Tak pe, saya merelakan Baby Vivitar pergi. Jangan lupa balik ya, baby.

Setelah seminggu Baby Vivitar curang, mangsa B belum lagi berkesempatan memulangkan Baby Vivitar. Tak pe, saya tunggu awak lagi seminggu ya. Jangan cari perempuan lain taw baby. Memandang emak yang cute sudah membebel, Bila nak ambil balik kamera kau tu? Jadi, aku meminta mangsa B memulangkan dengan kadar segera. Mulanya, dia enggan kerana ingin membeli pendrive dahulu untuk menyimpan gambar-gambar tersebut. Jadi, aku izinkan.

Bila dah terlalu lama, aku terpaksa tipu dengan mengatakan aku ingin menggunakan Baby Vivitar tersebut. Jadi, mangsa B telah pun memulangkan Baby Vivitar aku. Semasa kali pertama bertentang mata dengan Baby Vivitar setelah lama berpisah, jantung aku berdegup laju. Kenapa kau jadi macam ni? Kenapa?

Beg pelindung Baby Vivitar macam plastik belacan. Kulitnya hampir semua tercabut. Speechless. Takkan aku nak marah, apa pula kata mangsa B. Dengan perasaan sedih, aku senjaga buat-buat tak nampak akan kecederaan yang dialami oleh beg pelindung Baby Vivitar. Aku mengalihkan perhatian aku kepada Baby Vivitar saya pula, Astaga! Mangsa B posing macam nak rak. Ini membuatkan aku rasa menyampah. Selama aku dating dengan Baby Vivitar, aku pun tak pernah ambil gambar sampai macam tu sekali.

Grrr! Sabar Ain, sabar. Mungkin tu tandanya aku perlu membeli DSLR kot.Semua ini angkara Mangsa A dan B yang tidak bertanggungjawab. Kesian my baby!

Pengajarannya ialah, pinjamlah barang orang lain dengan berhemah.

4 comments:

Mohd Shahrul Hafizi said...

Kesiannya Puteri. Sampai hati dayang-dayang merosakkan harta tuan puteri. Sudah diadu pada Raja dan Permaisuri?

Saya pun tak suka orang yg tak menghargai harta benda orang lain mahupun diri sendiri. Bukanlah materialistik. Tetapi menghargai setiap barang yg ada. Bukannya dapat percuma semua.

Pasni kalau beli DSLR, jaga lelok tau. Jangan bagi orang pinjam except pinjam tangkap gambar depan mata. :)

Nurain Ali said...

Memang kesian, kalau raja dan permaisuri tahu, perang dunia ke4 rasanya.

Betul, saya setuju.

DSLR? Dalam mimpi je kot baru dapat. Hee

fatimah arr said...

fuiyoo~ baiknya hati cik ain kita niyh bagi org pinjam kamera..

Nurain Ali said...

Fatimah :
Eh, janganlah puji. Kembang saya. Ingin pinjam barang? carilah saya. haha