Saturday, March 20, 2010

Sleeping Beauty #3

Kalau dulu Sleeping Beauty dikahwinkan dengan Datuk Ternama dari Planet Pluto. Bukan sebab Datuk tu kaya tapi Datuk tu ada banyak cucu. Cucu dia pula bukan manusia tapi yang berwarna hijau, bermata tiga segi, kepala pentagon dan badan nonagon.

Di sebabkan Sleeping Beauty tak dapat menerima kenyataan pada episod yang lepas, maka dengan itu Sleeping Beauty menuntut cerai. Walaupun ditawarkan dengan penghasilan anak yang ramai oleh sang suami, Sleeping Beauty tetap nak cerai. Sang suami akur. Sleeping Beauty kini mengembara mencari cinta baru, konon-kononnya.

Ketika mengembara setelah memegang title janda, Sleeping Beauty terjumpa Penyihir Jahat yang pernah menyihir beliau tidur 100 tahun. Cis, gara-gara Penyihir Jahatlah aku tidur 100 tahun dan jadi janda kepada Datuk Ternama. Orang berbudi kita berbahasa, orang membuat laknat, kita membalas. Tak gitu?

Sleeping Beauty : Wahai Penyihir Jahat. Aku datang dengan seribu hajat.
Penyihir Jahat : Oh kau Si Sleeping Beauty. Sudah bangun engkau dari tidur lenamu. HAHA. Apa hajatmu?
Sleeping Beauty : Apa ya? Aisey woman, lupa pula. Em, ya. Aku mahu jadi muda dan cantik semula. Seperti Emilia dalam cerita Hotel Mania tu.
Penyihir Jahat : Oh, tu. Kacang je. Pejam matamu.

Dengan sekelip mata, Sleeping Beauty yang berusia ratusan tahun berubah menjadi gadis 17 tahun. Malangnya, muka Sleeping Beauty bukanlah seperti Emilia tapi mirip dengan Nurain Ali. Ya, itu wajah asal beliau sebelum disihir tidur 100 tahun.

Sleeping Beauty : Cis, kau mungkir janji.
Penyihir Jahat : Untuk apa aku tepati janji aku. Sia-sia saja. HAHA

Tiba-tiba ingatan Sleeping Beauty teralih kepada niat asalnya untuk membalas dendam. Sleeping Beauty lantas merampas tongkat saksi milik Penyihir Jahat.

Sleeping Beauty : HAHA. Sudah tiba masanya untuk kau tidur selama 1000 tahun.
Penyihir Jahat : Oh kau cuba melawan aku. Andai kau pandai menggunakan tongkat sakti tu, tunjukkanlah pada aku.
Sleeping Beauty : Ok. Aku sumpah kau tidur 1000 tahun.

Eh, nanti dulu. Ketika Sleeping Beauty ingin melunaskan dendam yang telah lama terpateri di jiwa dan raga, tanpa sedar Sleeping Beauty telah memegang secara terbalik tongkat saksi Penyihir Jahat. Ini bermakna, Sleeping Beauty akan tidur lagi selama 1000 tahun. Malang betul.

Selepas 1000 tahun. Macam biasalah, mesti ada putera raja yang akan menyelamatkan Sleeping Beauty ni. Tapi, apa yang yang dihajatkan oleh Sleeping Beauty hanya ingin angan-angan kosong saja bila sang bekas suami kembali menagih hutang. Kononnya, Sleeping Beauty ada mengambil sedikit rasa cinta di jiwa beliau. Euww. Ketika sang bekas suami menghampiri Sleeping Beauty yang sedang bermimpi bermain kejar-kejaran dengan putera raja, sang bekas suami cuba mencari air. Tapi tiada. Tiba-tiba, sang bekas suami teringatkan cerita asal Sleeping Beauty. Sang bekas suami cuba memuncungkan mulutnya, tapi....

Guru : Baiklah, masa menjawab kertas Chemistry tinggal 5 minit lagi.
Nurain : Oh NOO!
Guru : Nurain, ada masalah?
Nurain : Haa. Tak ada-tak ada.

Alamak! Apa When a positive catalyst is used, ________! Er, Interstitial fluid kot. Eh itu BIOLogi. Haa, velocity sama dengan wavelength darab frequency. Itu Fizik!

100% asli. Rekaan semata-mata.

14 comments:

Zaty said...

haha apa la akak ni.

Nurain Ali said...

Zaty.
HAHA
Biasalah.
tahap abnormal punya. HEHE.

fatimah arr said...

ish3..punya dahsyat fairy tale~!!

Nurain Ali said...

Fatimah :
HAHA
Kalah Alice in Wonderland kan kan?
:)

norshafinaz said...

HAHA!
mcm2 la dia nih.
betul2 ke tido masa jwb exam?
HUHU! ;D

nadhirah said...

aiyooo...sompek mimpi ke tdo tyme xm...kih9

Nurain Ali said...

Norshafinaz :
ala setakat terlelap masa exam tu biasalah.
tapi tidur tu belum lagi KOT.

Nurain Ali said...

Nadhirah :
Sempat. Dah habis jawab tidur.
Tapi kalau susah macam nak.. memang saya tidur dulu. HEE

hans said...

kahkahkah
macam2

Nurain Ali said...

Hans :
Hati-hati ketawa nanti lalat masuk.

hans said...

sini lalat takder
nyamuk jer banyak

╚► capital S hana ◄╗ said...

aih jap2 .
hahahahaha .

Nurain Ali said...

Hans :
Kau mana tahu??
Hebat betul.
Nanti aku pasang ubat nyamuk.

Nurain Ali said...

╚► capital S hana ◄╗
Eh. Lawak sangat ke?