Sunday, February 21, 2010

Ain, kenapa kau tak ada boyfriend?

Bila nampak lelaki kacak di kaca televisyen, O Mai God! Kacaknya! Ain, tutuplah mulut tu atau kau nak makan secara percuma? Ala, sekali sekala cuci mata. Eh, lupa pula pesan ustazah hari tu. HAHA. Dulu masa status I'm Not Single, setakat Adi Putra yang punya kacak keluar iklan pun aku tak pandang.

Seperti kebiasaan, kawan aku datang rumah untuk 'Ain, aku nak download lagu. Aku datang rumah kau sekejap lagi.' Dan aku masih lagi tidak menggenakan sebarang bayaran. Buka MySpace kejadahlah, buka youtube tengok Justin Bieberlah, buka carta Hitz.fmlah. Entah apa-apa je.

Selepas berjaya menenuhi permintaan beliau, emak aku pun sibuk. Dia tanya kawan aku tu ada boyfriend tak? Aku sekadar mengangguk. Terkedu sebentar bila mendengar soalan emak. Seola-olah memerli. Kau kenapa tak ada boyfriend? Aku sekadar menjawab, Apalah mak ni? Dia menyambung lagi, Jangan cakap emak mengongkong sudahlah.

Kali kedua. Memberi lampu hijau terhadap aku. Sebenarnya mak tak sabar nak dapat menantu lelaki kan kan? Umur baru 17 tahun sibuk bercerita pasal kahwin. Ilmu tu dah tinggi sangat ke?

Aku cakap kat emak aku, Buat apa? Menyusahkan je. Emak pula setuju. Siap lagi berpesan, Belajar nombor 1. Semenjak mak cik aku bercerita tentang anak-anak beliau yang mempunyai teman lelaki, emak aku asyik bertanya 'Kenapa tak ada boyfriend?' Ada boyfriend susah, tak ada boyfriend lagi susah.


*****
Tagged dari Cik Fatimah. Tiang kayu!

1 - adakah anda rasa HOT???
Panas! Sebab musim peralihan angin monson.

2 - upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekrang!


3 - cerita pasal gambar wallpaper itu.
Kenapa? Mungkin sebab tak sabar nak bina 'masjid' dengan Encik Tut.

4 - bila kali terakhir anda mkn pizza?
Dua atau tiga bualn yang lepas.

5 - lagu terakhir anda dengar?
Just Dance-Lady Gaga.

6 - ape yg anda buat selain menyelesaikan tag ni
Teringat-ingat akan Encik Tut. HAHA

7 - selain nama sendiri, anda di panggil nama ape?
Ada ke? Sleeping Beauty kot.

8 - tag lg 8 org
1. Nadiah.
2. Ema.
3. Ana.
4. Santhie.
5. Nor Shafinaz.
6. Zaty.
7. Fyfah.
8. Ain.

9 - siapakah org no.1 kpd anda
Adik angkat terhebat saya.

10 - katakan sesuatu mengenai org no.5
Erol punya. HAHA

11 - no.3 ade hubungan dgn sape?
Dia kata dia single.

12 - bagaimana pula dgn no.4
Irfan ya?

13 - pesanan kepada org no.6
Semoga cepat sembuh. Jaga kaki elok-elok.

14 - kata2 cinta utk org no.2
Ema, Ain sayang Ema.

15 - adakah no.7 dan no.8 mempunyai persamaan
Ada! Mereka cantik menarik tertarik memang de bomb!

16 - berikan 5 yg anda tau tentang org yg mengtag anda
-Milik Encik Alfie.
-Komentar tegar di blog saya.
-Dia kata ayat saya berbunga-bunga.
-Cantik.
-Dapat 9A dalam PMR!


17. 5 perkara yg saya tau ttg cik ASMA..
-Eh, itu mak cik saya.
-Adik ayah saya.
-Baik kot.
-Mak cik terhebat!
-Sudah lama tak jumpa.

17 - persamaan antara KAMBING dan LEMBU
Kau tak tahu ke? Aku lagi tak tahu.

18 - prasaan anda wat tag ni
Kepala berselirat.

19 - adakah anda tau si razman itu sengal
Razman? Silap oranglah.

20 - GAY or LESS?
Gay. Sebab sekolah nak buka! *Ikhlas ke?*

Friday, February 19, 2010

Tak nak pergi sekolah boleh?



Inilah padah aku yang suka mengamalkan 'I follow you. You follow I'. Hakikat sebenar, aku tak baca satu apa pun di blog-blog yang agak..*Kurang asam sungguh* Bukan apa, masa untuk menerokai semua jenis blog adalah terhad. Tapi blog yang bisa menggegarkan otak baru ditekan.

Bila dah lama duduk rumah, terasa malas pula nak bersekolah kembali. Kerja sekolah semua dah siap. Tidak seperti tahun lepas, aku jarang sekali menyiapkan kerja sekolah yang diberikan. Paklong sajalah, honey moon year. Adik-adik jangan tiru peragai kakak. Buruk akibatnya.

Semangat SPM yang dulu berkobar-kobar semasa sesi persekolahan semakin menipis. Oh NO! Tu la cuti lama sangat. Siapa suruh?

Bila cuti sekolah kali ini melabuhkan tirainya, bermaknanya, tuisyen petang bagi sesi 2010 akan bermula. Isnin hingga Jumaat termasuk hari rabu iaitu hari kokurikulum juga akan bermula. Malas rasanya bila dipaksa memakai baju uniform lengkap. Panas tahu.

Paling melegakan perasaan bila aku terpaksa mengaku 'Tak pe, tak pe. Cikgu mahu buli. Bulilah. Tahun akhir. Tahun depan kita tak jumpa lagi kan kan?'

Tuesday, February 16, 2010

Eh, Jangan Tengok Muka Saya!

Ustazah ada berpesan, Jangan tengok muka lelaki/perempuan lebih dari tiga kali. Kalau lebih, berdosa. Bila ustazah cakap macam tu,

Ani : Wey, berdosanya aku. Sebab tengok kau lebih dari 3 kali sehari.
Wan : Yela, aku pun. Aku tak boleh lepas terpandangkan kau Ani. Takut-takut kalau kau menggatal.

Malam yang sepi. Tiba-tiba aku teringatkan pesan seorang penjual bedak resdung. Ya, aku perlu memakainya setiap malam. Ah, kadang kala aku terlupa juga. Budak itu mula mengering.

Bila melihat wajah di cermin, O Mai God. O Mai God. Muka tak ubah seperti cina yang akan beropera atau mungkin saja hantu. Gara-gara itulah, aku tidak jadi keluar bilik. Mana tahu, ayah dengan emak aku ketawa sampai terguling-guling tengok muka aku yang telah disolek tak ubah seperti..

Hei Ain. Selama ini baru aku tahu yang kau sebenarnya tak reti nak bersolek. Oh no.


Muka beliau masih lagi cantik berbanding Ain.

Mahu meletakkan gambar hantu, bimbang tak boleh tidur pula. Baru taip kata kunci hantu pun dah keluar macam-macam. Syukur, bukan malam Jumaat.

Sunday, February 14, 2010

Jangan ketawa. Nanti menangis.



Dulu masa aku masih lagi kecil, emak selalu berpesan, Dah, jangan ketawa je. Nanti menangis. Sampai sekarang aku masih lagi memegang kata-kata emak. Pernah aku ketawa sehinggakan anak tekak nak keluar, tiba-tiba aku akan menangis tanpa diduga.

Semalam kami ketawa melihat telatah Alysha yang mencuit hati kecil kami. Hari ini kami sedar yang dunia ini bukan untuk ditertawakan sepanjang masa. Kadang kala kita perlu menangis betapa kerdilnya kita di sisi Allah. Allah Maha Besar. Kami redha andainya inilah suratan takdir keluarga kami.

Kami melihat Alysha membesar di depan mata kami. Dari umur 1 hari sehingga 1 tahun. Ia kenangan indah buat kami sekeluarga. Hidup ibarat roda. Sekejap kita berada di bawah. Sekejap kita berada di atas.
Dulu pernah juga aku pertikaikan lagu Bukan Superman nyanyian The Lucky Laki. Lelaki pun menangis juga ke? Hari ini aku melihat seorang lelaki yang aku sayangi mengeluarkan air matanya. Sungguh, kau buat aku tersentuh. Walau sekeras mana hatinya, masih ada kelembutan jauh di dasar hati.

Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah berkorban nyawa. Tak sanggup melihat Alysha membesar tanpa mendapat kasih salah seorang. Alysha masih terlalu kecil menghadapi situasi ini. Mendengar tangisan ayahnya yang sedih, Alysha turut menangis seolah-olah mengerti. Inikah akhirnya sebuah mahligai cinta yang dibina?

Tak perlu cakap, See, I told you! Hakikat sebenar, itu ujian Allah buat kita. Dan sudah terlambat untuk kita membetulkan masa lalu. Ah, kata-katamu penuh dengan dusta. Apa yang kau inginkan ialah orang sekeliling memahami kau? Tidakkah kau mengerti kami?Mengerti akan kasih seorang ayah terhadap anaknya?

Terlalu banyak aku belajar hari ini. Kami redha andainya Alysha bukan milik kami walaupun harapan kami besar untuk melihat Alysha disamping kami. Tawanya tetap menghiasi hari kami sekeluarga.

Saturday, February 13, 2010

Happy CNY

Nak buat post? Tak nak buat post? Nak buat post? Tak nak buat post?

Ah. Mengada-gada kau Ain. Kalau mahu katakan saja. Kalau tak mahu. Cepat pergi tutup komputer. Komputer pun malas nak layan kerenah kau yang asyik-asyik klik lelaki berperut buncit dan memiliki misai siapa lagi kalau bukan bakal menantu Mohd Ali. *Euwww! Sikit pun aku tak pandang.*

Bila cuti sekolah bermula, aku tidak dapat membayangkan seribu kemanisannya sama seperti buah limau. Tapi memang potong linelah, bila kerja sekolah terpaksa disiapkan termasuklah yang tertangguh sebelum ini. Karangan saja sampai 8. Tak masuk lagi Physics dan Chemistry yang berhelai-helai. Bila guru sibuk nak bagi kerja sekolah, Cikgu, dah dapat banyak kerja sekolahlah!

Bila Chinese New Year tiba, masing-masing sibuk. Mencari tempat menyibuk. Pelajar cina sibuk menyiapkan kerja sekolah dengan lebih awal. Pelajar India dan Melayu pula sibuk berbual apabila guru tiada. Ketawa pun besar punya. Katanya, seminggu tak jumpa lepas ni.

Bila nak berpisah selama seminggu, baru aku teringat yang aku belum lagi mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada pelajar Cina. Dengan kadar segera, aku menuju ke dua orang rakan cina yang terapat sekali. Manakala Chin Xin Yan kawan terhebat, awal-awal pagi lagi aku telah mengucapkannya. Malah katanya aku orang yang pertama.

Happy Chinese New Year !
Happy Holiday! Yeah!

Friday, February 5, 2010

Alahai.

Jangan tekan minyak kuat sangat.
Lepaskan klac tu perlahan-lahan.
Tekan brek.
Tukar gear.

Itu maknanya beliau sedang sibuk belajar memandu kereta.
Mood : Excited!

*****
Dua ringgit. Dua ringgit.
Eh. Kau solat penuh tak?

Beliau dilantik sebagai Naqibah. *Apakah?* Beliau perlu memastikan kawan-kawan beliau solat 5 waktu setiap hari di bawah program solat berkesan. Kau orang nak bagi duit untuk menampung perbelanjaan kahwin beliau ke? *Terharu*

*****
Sedia. Ke garisan. Pritt!
Saya cakap lontar bukan baling.

Itu bermaksud beliau sedang sibuk dengan sukan sekolah. Sukan tara sudah tamat tanpa menyumbangkan apa-apa mata. Tahniah. Gagal memecah rekod tahun lepas. Dan sesungguhnya beliau amat benci akan lontar peluru dan lompat jauh. Berjaya melarikan diri! *Tepukan sikit*

Merestas Desa. Tunggu beliau esok hari.

*****
Kerja sekolah ni hantar hari isnin.

Kerja sekolah buat beliau hampir gila. Dan beliau bagaikan terkena sampukan rajin membuat kerja sekolah. Semua on-time! Di tanggung bereslah cikgu.

*****
Y = mX+c

Beliau terpaksa berkejar-kejar untuk menghadirkan diri ke tuisyen Additional Mathematics dan Fizik. Ohh.

*****

Selamat Tinggal Dunia Maya dan Khayalan.

Teruskan mengklik Nuffnang saya untuk memenangi Hadiah Ubat Tidur.

Monday, February 1, 2010

Tak Guna Menangis Kerana Dia Sudah Menjadi Milik Nik Piah

Punyalah panjang tajuk. Sebelum anda meneruskan sesi pembacaan dan penghayatan pada hari ini, tajuk itu ialah mata pelajaran Fizik. Itu adalah singkatan bagi Tera Giga Mega dan sespesies dengannya. Budak tingkatan yang baru masuk sains tulen tu mungkin fresh lagi kot ingat benda alah tu. Tapi agak malang bagi si Mak Cik ini, sejak tingkatan 4 dia masih belum mahir apa itu Tera Giga dan Mega. Kemungkinan besar, Mak Cik ini hanya mengingati rancangan kartun kegemaran sewaktu kecil. *Rindunya nak tengok kartun tu*

Kalau epal berbuah dua kali, mesti sedapkan. Tapi pisang? Sedap apa. Sudah termaktub dari awal bila pisang hanya mampu melahirkan satu tandang sepanjang kehidupan beliau. *Kesian* Kepada monyet-monyet liar, jangan serbu aku punya blog. Sungguh, aku tak undang kau ke hari perkahwinan aku. OPSS.




Bila aku dapat panggilan dari seseorang yang telah lama terputus hubungan atas dasar sejarah hitam yang berlaku antara kami, ia bukanlah sesuatu yang aku inginkan. Atau aku masih lagi takut jika pisang melahirkan setandang buah pisang lagi sekali. Dan aku masih belum bersedia untuk itu. OMG. OMG! Mimpikah aku? *Pang, Pang* Aku masih sedar. Tidak lagi menjadi Sleeping Beauty. Kenapa sih kau masih hadir? Emangnya kenapa? Salah?

Bagaimana hari-hari seterusnya dengan hadirnya beliau dalam hidup aku? Bukankah itu menjadi lebih memusingkan dalam kepala hampir nak tanggal. Ah. Beliau dah pernah tipu kau. Kenapa mesti kau percaya, Ain? Tapi, hatinya ikhlas. Minda dan hati tidak lagi sehaluan. Mungkin juga betul kata minda. Ala, macam kata mak aku, Ikut hati mati, ikut rasa binasa. Tapi kalau ikut minda? Sudah aku jangka, dia akan mencari aku semula. Itu baru seorang. Belum lagi kalau..



Mungkin juga aku terlewat menjawab pertanyaan seorang tua bila dia bertanya kenapa aku tak ada Boyfriend? Layakkah seorang gadis yang baru melangkau usia 16 tahun mempunyai kekasih hati atau mata air atau sejenama dengannya. Masa tu, aku balas. Emak tidak mengizinkan. Kenyataan itu mungkin juga betul. Minggu berikutnya, emak aku membetulkan penyataan aku. Beliau memberikan lampu hijau tapi belajar dulu. *Eh mak! Biar betul?*




Belajar Pendidikan Islam mengenai perihal perkahwinan amat menyeronok jika jika ada pakwe. Itulah pernyataan Aisyah. Lantas aku menyambung, Aisyah tak suka sebab Aisyah tak dapat cari sendiri pilihan hatikan? Dengan semangat, Ya betul. Tapi lain pula pendapat si Mak Cik seorang ini, Ala, best apa mak yang pilihkan. Emak kita suruh cari sendiri. Dahlah bab ni kita dapat Z. Paling lembab.

Cikgu : Nurain. Apa itu velocity?
Nurain : *Sibuk dengan perihal lain. Tidak mendengar pabila nama dipanggil* Rate of change of displacement.
Echot : Displacementlah. Displacementlah.
Cikgu : Apa dia?
Nurain : Displacement... *Muka blur*
Echot : Velocity. Velocity. Velocity.
Nurain : Divide by... Time taken.
Echot : Apasal susah sangat kau nak jawab.
Nurain : Aku nak cakap time taken dari awal. Tapi kau sebut velocity velocity. Terganggu konsentrasi aku tahu?
Echot : EH, yeke? Tak perasan.
HAHA