Wednesday, January 20, 2010

Ei. Kau...

Ain, Boleh tolong carikan lagu One Time tak? Aku nak menyanyi tapi lidah aku terbelit-belit.
Dakwat printer dah habislah.
Salinlah. Tulis. *WTFish?*
Tengoklah dulu.

*****

Ain, kita nak minta tolong. Tapi agak menyusahkan sikitlah.
Apa dia?
Tolong carikan pasal merokok. Kalau boleh hari Sabtu ni.
Haaa, bolehlah.

*****
Tolong-menolong amalan mulia.

Itu aku terima. Bagaimana kalau ianya menyusahkan orang lain. Tak ke haru? Sejak tingkatan Empat lagi mereka meminta itu dan ini daripada aku. Paklonglah, hanya aku yang bermuka Internet dan Komputer di kelas. Aku boleh terima kalau ia tidak menganggu aktiviti harian dan memberi sedikit sogokan untuk dakwat dan tenaga aku hanya kerana Justin Bieber. Kadang-kadang mereka hanya tahu memuaskan nafsu mereka sahaja. Manakala aku terpaksa berrushing untuk menyiapkan kerja sekolah dan menenuhi nafsu serakah mereka.

Dan kerana mereka jugalah, aku kehabisan dakwat pencetak dan kertas A4. Kalaulah aku anak Tan Sri atau mempunyai Sugar Daddy, sedikit pun aku tak kisah. Itu dari segi kertas dan dakwat beserta nafsu serakah. Ada diantara mereka yang ingin memasukkan lagu kegemaran mereka ke dalam telefon bimbit, menyuruh aku mencari MP3 di internet. Nanti kita Bluetooth. Pernah juga aku mengatakan Memory kita dah penuhlah. Mereka sangat licik! Menyuruh aku menyimpan MP3 tersebut ke dalam Pendrive. Pinjam sampai berhari-hari dengan bonus AIDS apabila dipulangkan kembali. Ada juga diantara mereka yang datang ke rumah aku, Ain, tolong carikan lagu lepas tu masukkan lagu tu dalam handphone I. Kalau setakat 1 atau dua lagu tak kisah sangat tapi berpuluh-puluh. Internet pun jadi lembab gila. Sepanjang aku bermesra-mersaan dengan Dell aku, aku tak pernah download lagu sampai sebanyak tu dalam satu masa. Oh, gila. Itu satu baru separuh jalan. Dan setelah aku menyambung telefon bimbit ke Dell, Trojan satu mamak. Heh, kau ingat aku ni restoran jual virus ke? Dell aku pun menjadi lembab dan lembab dan trojan semakin banyak dihidangkan.

Aku selalu tolong mereka dalam misi memenuhi nafsu serakah mereka tapi bila aku dalam kesusahan, tiada seorang pun sudi menghulurkan bantuan. Diberi madu, dibalas tuba.

*****
Nah.
Eh, Sempat pula Ain cari? Tak buat kerja sekolah ke?
Dah siap.

*****

Nah, One Time.
Eh, kenapa Ain tak tulis je.
Malaslah.
Panjangkan lirik dia.

*****




Terima kasih Nuffnanger yang banyak menyumbang duit tabung saya selama ini. :) Sayang ampa.

10 comments:

fatimah arr said...

huhu..sesungguhnya ayat anda sangatlah berbunga + berkias..hahaha..

Fiq said...

Nak suh tlg cari lirik gak boelh tak? haha=D

Nurain Ali said...

Fatimah :
ayat pun ada bunga juga ke?
terima kasih. :))

Nurain Ali said...

Fiq.
Boleh. satu kepala 200 hinggit. :)

Zaty said...

ala, bestnye lagi rm1 bole cash out.
jelesssss!

Nurain Ali said...

Zaty.
Hee.
belum tentu lagi. :)
kalaum bank nya ada klat segamat baru bleh cash out.

Nanad :) said...

akak , adik pun penah kene mcm akak jugak sebb bermuke computer and internet . kalau tak dapat bende yg dye nk mule la buat muke kan kan .

Nurain Ali said...

Nanad:
tahu tak pe. geram betul :)

Kyuubi_85 said...

wah2... berapa lama gak menabung tu? :D

Everything Beautiful

Nurain Ali said...

Kyuubi :
tahu tak pe. :)