Friday, January 29, 2010

Pertama Kali.



Hai. Sudah sekian lama I menghilangkan diri tanpa berita. Maaf. Blog ini turut berkabung. Mahu jadi blogwalking pun susah apa lagi update blog I. Susah-susah. Tapi I akan tetap setia menunggu cuti sekolah untuk update blog I. I tahu kau orang rindu nak baca ayat I yang berbunga-bunga cintakan? HAHA

Tahun ini tahun pertama I berkabung. Lelaki memakai songkok berlilit kain putih. Manakala perempuan pula memakai tudung putih. Bagi bukan Islam, memakai kain hitam yang dililitkan dilengan. Memandangkan I seorang pengawas perpustakaan yang berbaju biru, I tak ada kasut putih. Sebelum ini pun, I melanggar peraturan sekolah dan hampir kantoi denagn seorang guru yang sangat... I ambil keputusan membeli kasut baru berwarna putih. Khas sempena Kemangkatan Sultan Johor. Selalunya I memakai kasut yang lekat dan lekat, tapi tahun ni I teringin nak pakai kasut tali sebelum sesi persekolahan I berakhir. I punya excited macam budak sekolah rendah yang baru nak masuk sekolah. HAHA. I tak sangka bahawa begitu terseksanya memakai kasut tali. Kejap-kejap tali terbuka. Nasib baik I tak jatuh seperti nangka busuk. Oh NO.

Kali pertama membawa kereta. Amboi, ada ke otot I ini berketul-ketul sampai I boleh bawa kereta tu. I memandu kereta. Kali pertama, FUHHH. Nasib baik I tak langgar pokok. Itu pun I dah macam fobia. I punya panik tak payah ceritalah. Memang memalukan keturanan kerabat I je. Ayah I cakap esok saja I akan belajar lebih lanjut. Oh. Sungguh excited. Doakan I berjaya memandu kereta dengan baik.



Saturday, January 23, 2010

Sleeping Beauty #2

Ya Allah, mengantuknya kelas Mathematics ni. Asallah aku tidur lambat malam tadi. Padan muka kau Ain. Rasakan.

Diam-diam jatuh cinta.

Penderhaka : Amboi. Sedapnya suara U? *Perli*
Sleeping Beauty : Haa. Yeke? Thank you. I ingatkan nak buat album esok.
Penderhaka :Eh, cepatnya. Rakyat jelata tengah kekeringan duit untuk beli album U.
Sleeping Beauty : Ah. I peduli apa.
Penderhaka :Eh, gerimislah. Ni mesti pasal U menyanyi tadi.
Sleeping Beauty : Pengawal. Pancung kepala beliau! *Murka*

Next Part.

Penyihir : Wahai Laptop Ajaib. Tunjukkan I siapakah yang telah menyanyi sehinggakan I menjadi seram sejuk begini?
Laptop Ajaib : Sleeping Beauty, Tuanku.
Penyihir : OMG! I perlu membalas dendam sekarang. Gara-gara Sleeping Beauty, I terbangun dari mimpi yang indah bersama sama....
Laptop Ajaib : Bersama siapa Tuanku?
Penyihir : Diam kau!

Next Part.

Penyihir : HAHA. Siaplah U wahai Sleeping Beauty.
Sleeping Beauty : Siapa U?
Penyihir : U tak kenal I ke?
Sleeping Beauty : Hello. I tak ada masa nak kenal dengan orang macam U.
Penyihir : Oh. Tak pe. Tapi I tetap nak U tahu yang I ialah Ahli Sihir Planet Pluto.
Sleeping Beauty : Apa hajat U datang istana I?
Penyihir : Untuk membalas dendam.
Sleeping Beauty : Yeke? Silakanlah. HAHA.
Penyihir : Oh, U cabar I. I tidurkan U selama 100 tahun. Jika selepas 100 tahun kemudian tiada seorang putera raja datang menyelamatkan U. U mati.
Sleeping Beauty : OK je. Ahh. Mengantuknya.

100 tahun kemudian.

Pemuda : Eh. U tahu tak, dekat Negeri Laut Terbelah ada seorang Sleeping Beauty taw.
Putera Raja : Haa. oleh diguna pakaikah U punya fakta nie?
Pemuda : Of course. Fakta bukan auta.
Putera Raja : Kalau macam tu. I nak pergilah.

Next Part.

Putera Raja : Hello. Anybody home? Kenapa ada nenek tua dalam istana ni? Atau itukah.. Oh NO! Eh, ada airlah. Mungkin aku kena merenjis air ini ke nenek tua.

Selepas merenjis air...

Sleeping Beauty : Ahh. Segarnya. Selama 100 tahun I tertidur menunggu kehadiran putera raja. Terima kasih cucu sebab selamatkan I.
Putera Raja : Tapiii.. *Berlari keluar dengan juraian air mata.*

Seperti cerita Barbie Fairytale, akhirnya mesti Happily Ever After. Begitu juga Sleeping Beuaty ini yang telah berkahwin dengan seorang Datuk Keternamaan dari Planet Pluto.

Nurain : Oh NO.
Cikgu : Nurain! Bangun sekarang. Jauh awak mimpi?
Nurain : Er.. Maaf cikgu.
Cikgu : Awak mimpi apa tadi macam terkena histeria je?
Nurain : Saya mimpi saya jadi... Sleeping Beauty.
Satu kelas : HAHA.


Cerita ini tiada kena mengena dengan yang hidup dan yang mati. Rekaan semata-mata.

Al-Fatihah untuk Sultan Johor. Semoga rohnya di cucuri rahmat.

Wednesday, January 20, 2010

Ei. Kau...

Ain, Boleh tolong carikan lagu One Time tak? Aku nak menyanyi tapi lidah aku terbelit-belit.
Dakwat printer dah habislah.
Salinlah. Tulis. *WTFish?*
Tengoklah dulu.

*****

Ain, kita nak minta tolong. Tapi agak menyusahkan sikitlah.
Apa dia?
Tolong carikan pasal merokok. Kalau boleh hari Sabtu ni.
Haaa, bolehlah.

*****
Tolong-menolong amalan mulia.

Itu aku terima. Bagaimana kalau ianya menyusahkan orang lain. Tak ke haru? Sejak tingkatan Empat lagi mereka meminta itu dan ini daripada aku. Paklonglah, hanya aku yang bermuka Internet dan Komputer di kelas. Aku boleh terima kalau ia tidak menganggu aktiviti harian dan memberi sedikit sogokan untuk dakwat dan tenaga aku hanya kerana Justin Bieber. Kadang-kadang mereka hanya tahu memuaskan nafsu mereka sahaja. Manakala aku terpaksa berrushing untuk menyiapkan kerja sekolah dan menenuhi nafsu serakah mereka.

Dan kerana mereka jugalah, aku kehabisan dakwat pencetak dan kertas A4. Kalaulah aku anak Tan Sri atau mempunyai Sugar Daddy, sedikit pun aku tak kisah. Itu dari segi kertas dan dakwat beserta nafsu serakah. Ada diantara mereka yang ingin memasukkan lagu kegemaran mereka ke dalam telefon bimbit, menyuruh aku mencari MP3 di internet. Nanti kita Bluetooth. Pernah juga aku mengatakan Memory kita dah penuhlah. Mereka sangat licik! Menyuruh aku menyimpan MP3 tersebut ke dalam Pendrive. Pinjam sampai berhari-hari dengan bonus AIDS apabila dipulangkan kembali. Ada juga diantara mereka yang datang ke rumah aku, Ain, tolong carikan lagu lepas tu masukkan lagu tu dalam handphone I. Kalau setakat 1 atau dua lagu tak kisah sangat tapi berpuluh-puluh. Internet pun jadi lembab gila. Sepanjang aku bermesra-mersaan dengan Dell aku, aku tak pernah download lagu sampai sebanyak tu dalam satu masa. Oh, gila. Itu satu baru separuh jalan. Dan setelah aku menyambung telefon bimbit ke Dell, Trojan satu mamak. Heh, kau ingat aku ni restoran jual virus ke? Dell aku pun menjadi lembab dan lembab dan trojan semakin banyak dihidangkan.

Aku selalu tolong mereka dalam misi memenuhi nafsu serakah mereka tapi bila aku dalam kesusahan, tiada seorang pun sudi menghulurkan bantuan. Diberi madu, dibalas tuba.

*****
Nah.
Eh, Sempat pula Ain cari? Tak buat kerja sekolah ke?
Dah siap.

*****

Nah, One Time.
Eh, kenapa Ain tak tulis je.
Malaslah.
Panjangkan lirik dia.

*****




Terima kasih Nuffnanger yang banyak menyumbang duit tabung saya selama ini. :) Sayang ampa.

Sunday, January 10, 2010

Nilai Lima Puluh Sen.



Tadi, kawan I datang rumah. Biasalah perempuan, mengumpat. Hee. Kami bukan jenis yang itu. Beliau datang sebab nak print Minit Mesyuarat. I dengan tak basuh muka lepas bangun tidur teruslah tolong. *Tak ada air liur oke* Beliau buat benda tu dalam Excel. I pun pelik. Macam mana nak print kalau sambungan dia buat dekat Sheet Two. Tajuk dekat Sheet One. I pun terpaksa copy paste benda tu masuk Word. Sudah siap semua sekali. Print. I scan Pendrive dia. Cis, H1N1. *Tapi tak kuat mana pun.* I cuba buka balik pendrie Beliau. Tapi tak boleh. I cakap kat beliau, Format baliklah senang.

Lepas I dah tolong masukkan gambar dan lagu baru ke pendrive Beliau. Beliau pun tanya, Nak kena bayar ke? I pun senyum je la. Beliau pun keluarkan 50 sen kepada I. I pun cakap terima kasih. Wow. Begitu kedekut. Atau Si Ain yang terlalu berkira. Ya, I lupa nak ucap Alhamdulillah. Alhamdulillah atas rezekiMu.

Itu rezeki I hari ini, tapi kalau yang lepas-lepas. Ada yang guna internet I sampai berjam-jam lamanya, tapi I tak dapat bayaran. Kalau I buka cybercafe, baru sebulan dah bankrap. Emak I membebel. Tapi I cakap, Ala kawan. Nanti kalau Ain susah diaorang pulak yang tolong.

*****

I tak sabar nak tengok Faizal Tahir malam ni. Walaupun Samy Vellu cakap Beliau gila. Tapi Beliau tetap Superman saya. :)


Thursday, January 7, 2010

Tajuk ?

Eh, bas dah sampailah.

Macam biasa, keadaan yang sangat membosankan. Lelaki tidak menghormati kaum Hawa yang lemah dengan merebut-rebut menaiki bas. Ada yang tolak-menolak. Wey, rumah kau tak larilah. Ada seorang budak lelaki yang gemuk, ketika berebut-rebut kasutnya tertanggal. Dia ingin mengambil kasutnya tetapi telah pun dilenyekkan tayar bas yang hendak bertolak. *Balasan tu* Ketika bas melistasi pelajar-pelajar lain, seorang budak kurus melambai-lambai dengan menggunakan kasut Si Budak Gemuk tu. Ada yang tertawa.

I tahu I kena update blog. Gila kau, Ain. Jatuh statistik pembaca blog gara-gara I tak update. *Teringat kat Aisyah yang agak susah menyebut statistik* I tak online seharian semalam sebab I terpaksa menyiapkan kerja rumah I yang macam %$#@^&*. Oh, I boleh jadi gila. Tanjung Rambutan tunggu I datang nak makan rambutan je bukan jadi penghuni sekali.

Berita ini sangat mengejutkan pelajar Tingkatan 5 2010 kerana setiap hari kami balik 4.30 petang. Termasuk Jumaat. =.= Cikgu, kami bukan robot. I rasa itu bukan satu masalah. Sebab Tingkatan 3 dulu pun lebih kurang juga. Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian. Ain Kuat !



Monday, January 4, 2010

Eh, dah sekolahlah.

Pukul 4.30 pagi lagi aku sudah dikejut oleh emak. Oh Mai God. Sekolah memanggil aku. Setelah bersedia untuk sekolah, ayah aku pun cakap Sekarang pukul berapa? Aku pun tengoklah jam. Pukul 5.00 pagi. Oh Mai God. Aku ada lagi satu jam untuk bergolek-golek di atas tilam yang empuk. Pukul 5.00 pagi aku sudah siap pakai baju sekolah dan kasut sekolah lagi. Emak aku yang terlebih 'excited' kejut aku pukul 4.30 pagi. Kebiasaannya aku bangun 5.30 pagi. Hari ini memang dalam ingatan untuk mengenakan emak.

Pukul 6.00 pagi, aku datang tunggu bas sekolah datang dekat simpang jalan masuk Felcra Berhad Kawasan Sekijang. Memandangkan hari ini hujan renyai-renyai, emak aku 'offer' untuk hantar sampai sekolah. Aku pun buat muka teruja. HAHA. Lagipun bas mesti penuh dan sesak macam sardin. Dan aku menahan mengantuk kerana tidak cukup tidur. Dalam hati bergolak takut-takut aku tertidur masa belajar. *Insafkah? Alhamdulillah, sedar pun diri tu nak SPM*

Sampai kat sekolah, Eh, ada pelajar baru. Dia peramah. Baru kenal tapi cakap macam dah bertahun. Aku suka. Walaupun aku kekok. HAHA. Aku tolong dia untuk itu dan ini. Sekadar yang termampu. Kami jadi rapat dalam masa beberapa jam. Terima kasih kawan. Nur Fatrin Huda.

Aisyah : Ain pinjam Kimia.
Ain : Jom. Nak tempah tanda nama tak?
Erin : Jom.
Ain : Aisyah, nanti simpan kertas bawah meja.
Azah : Yela. Ain dah ada kawan baru.
Aisyah : Bye. *melamai-lambai tangan*
Ain : Eleh. Orang yang lambai-lamai tangan tu apa kurangnya.

Ain berjaya melawan hawa nafsu untuk tidur masa belajar. Tahniah Ain. :)

Sunday, January 3, 2010

Hey Hey

Hey hey aku tak percaya Streamyx.
Kau memang lembab.

Anda nampak lirik lagu tu, sila ambil perhatian. Terima kasih yang sudah mengikuti blog ini. Saya akan mengikuti blog anda dalam masa terdekat sehingga Streamyx memberi persembahan yang terlampau baik. Yang sudah klik nuffnang, terima kasih. Saya mungkin tidak akan membalas apa-apa respon. Shoutmix samapi tiga muka surat gara-gara saya pergi Melaka. Komen di entry sebelum ni belum lagi dibaca. Seribu kemaafan kepada semua. Blog pun lambat loading. Nuffnang sibuk nak tidur. :)

Kesulitan amat dikesali.