Sunday, August 30, 2009

kucing merah?


*ehh..ari nie bukan nak cerita pasal kucing gemuk tu ea..tak ada kuasa i!

dalam pukul 1 hingga ke 1.30 pagi la kan..mata nie terkebil2 lagi..thenn tiba2 rasa nak g tandas..dengan sepantas kilat..turun dari katil..terdengar la pulak bunyi katil yang da tua tuu..mak mase tu tak dapat tidur jga..membebel..

mak : apa tu bising2?kucing mana la tu..bising je laa...
*pusing2..then die nampak aku terus ke tandas..
mak : ouhh..kucing..kucing merahh..

lepas siap tu..pergi kat mak..
ain : kucing mrah..hahaha..mak pun merah juga..

kenapa kucing merah..mak saya melatah..then kebetulan aku memakai bju warna merahh..tuu yang meluncur laju kucing merahh..ari nie jadi kucing separuh merah!haha;P

ain : ehh..mak rumah kita mana ada kucing?
mak : ada ko la kucing merahh..
ain : waa..sampai aty makk!haha

Saturday, August 29, 2009

anda bosan?



sebenarnya..nie utk mak and ayah too!die suka penguin..saje nak wt die happy skit!

me : da okey belum?
mak : i a feel good!*nyanyi lgu tv7 tuu..
me : yeahh!ily la mak!thank God!
*tipu je nie!!haha

btw, she getting better now!
alhamdulillah!
thax all..
;)

Thursday, August 27, 2009

1 MALAYSIA ;)

Berdiri teguh di bumi
Nyata pupuk semangat satu Malaysia
Sepakat rakyat didahulukan
Pencapaian diutamakan

Perpaduan mendapat rahmat
Toleransi kaum amalan bersama
Kejayaan kita bangunkan
Satu Malaysia

Dalam capai satu tujuan
Tanggungjawab kita semua
Jadi teras bangsa mulia
Kita bina Satu Malaysia

Korus:
Satu Malaysia jadi pegangan
Rukun negara teras panduan
Satu Malaysia benteng negara
Rakyat Malaysia taat setia

Ulang Korus (4x)

Satu Malaysia untuk semua



1 MALAYSIA
RAKYAT DIDAHULUKAN
PENCAPAIAN DIUTAMAKAN

MERDEKA!

Tuesday, August 25, 2009

4STN/09 SMKTS



credit to 4STN/09..
thax to haslina..
4 the 1st song..
;)

Monday, August 24, 2009

mood raya;)

bulan puasa memang agak terbatas sikit..apatah lagi cuti sekolah..eii..sumpah aku tak tahu nak buat apa..bosan sgt!nak online ms pun tak ade mood..haiyak..apasal ain tetiba tak ada mood..kecuali mood raya..haha:P

haiyak..pantas sungguh masa berlalu..pejam celik pejam celik da masuk bualn ramadhan..lepas tu raya!!!! ei..sumpah..aku tak sabar nak tunggu raya..nak balik kampung tercinta..haha:P kalau dlu..setiap bulan je msti balik batu pahat..ada aja masalah atau hal kt kampung..haiyak rindu kt sepupu sepapat!lagi keluarga cik ton..tpi tahun ini free ckit kot..sbb dlu ada exam PMR selepas raya..bila dengar je macam tu..terus hilang mood raya..haha:P bajet la ko ain..exam tak exam kerja ko kutip duit raya juga kan?ala..orang memberi kita mengadah..haha;P budak kecil pun tak macam tu..ehh..bila da mencapai umur 16 tahun ke atas nie..malu pulak rasanya nak beraya seperti dulu2..mse muka2 tembok!lagi2 kalau orang nak bagi duit raya..wawa...orang cakap tak pe..aku nie da menanggung kemerahan muka yang melampau..haha;P

perasan atau tidak..lagu kat blog nie pun da berubah..harapan ramandhan..nasib baik la ain nie ada akl..kalau la die letak lagu suasana hari raya..mau nya gempak blog nie tak tentu pasal..ehhh..blog sara laa..plg best..sbb..lagu raya da mula berkemandang..sebelum puasa lagi..amboi sara bersemangat nak raya nmpk..sayu je..haha;P

bila sampai raya tiba..semua orang sibuk nak buat persiapan..itu situasi yang paling aku suka..pergi bandar lepas tu..pergi kedai..dengan lagu raya yang kuat..ya ALLAH..meriahnya..beli tu beli ini sampai tak cukup duit..haha;P yela nafsu raya bergelora nak semua baru, cantik, glamur dan wthevr! haha;P

tak tinggal juga..mercun, bunga api dan meriam..tahun lepas adalah pertunjukan bunga api seperti sambutan merdeka atau sambutan tahun baru..haa..semalam bru je dgr bunyi mercun..aik ain tak pernah dengar bunyi mercun ke?haha;P polis oh polis..nampaknya perlukan satu langkah yang baru utk membanteras jenayah nie..haha;P tpi tak syok la kalau raya tanpa mercun, bunga api dan meriam..ehh..macam la ain main mercun..main bunga api adalah..ewah2..apa krg egt ain nie tak tahu main mercun..ala setakat mercun bola tu..terer la sgt..nyalakan api kat sumbu lepas tu baling..haha;P tak thu..kejauhannya cuma 5 meter di hadapan..orang baling smpi 100 meter..pape pun..tahun lepas paling best!waaa..cik ton tahun nie pun sme jge ehh..nak tgok pertunjukan bunga api percuma lagi!!!!

kuih raya seperti biasa akan memenuhi meja..menunggu utk dimamah oleh orang..haha;P bercakap pasal kuih raya..ada ke patut cikgu tunas bistari tu suruh kitaorg nie semua jual kuih raya..kalau murah tak pe la jge..nie mahal nak mampus..lagipun masa tu puasa belum lagi bermula..dan kesimpulannya tak ada siapa pun nak beli..mak aku lagi lah membebel..nak pecah telinga aku..haha;P paling sedap pu skrg nie ialah kerepek2 je kot..tak pun almond london, honey complex and whtever laa..

ouhh ye..saya kempunan nak makan ketupat dan rendang..rendang yang paling sedap semestiya rendang mak aku laa..betul tak abang dan kak mala?yela setahun sekali je dapat rasa kan..lagi2 raya pertama..omg!rindunya!tapi..lemang pun sedap juga..dulu kalau pergi bazaar ramadhan ada jual lemang..tpi tahun satu tawaf bazaar ramadhan aku tgok tak ada pun..kebiasaannya..lemang nie kalau buat ramai2 kat kampung yang best..cuma kat kampung aku tak la pulak yng buat macam tu..haha;)

yeah!raya mse kita bermaaf-maafan antara satu sama lain..nak menangis pun boleh..tak ada spe nak marah..sure..mesti sayu sgt masa tu..haha;P cium pipi mak..cium tangan ayah..alahai..bestnya..setahun sekali je aku nak mintak maf macam tu..ehh..bukan ke ari tu ain bwu je peluk2 mak sambil menangis..apa cite?oppss!secret!haha;P dengan orang lain pun macam tu juga..lagi2 kalau mak2 kita nie jumpa kawan lama..hehe;P

sudah la tu..takutkan kalau panjang lagi..ain nie mood raya makin mejadi2 pulak..haha;P

salam aidilfitri semua!

terimalah lagu raya:

Sunday, August 23, 2009

award from aien sygs!


1. Link the person who tagged you

2. Copy the image above, the rules and the questionnaire in this post

3. Post this in one or all of your blogs

4. Answer the four questions following these Rules

5. Recruit at least seven (7) friends on your Blog Roll by sharing this with them

6. Come back to BLoGGiSTa iNFo CoRNeR (PLEASE DO NOT CHANGE THIS LINK) at http://bloggistame.blogspot.com and leave the URL of your Post in order for you/your Blog to be added to the Master List

7. Have Fun!

Questions & Your Answer

1. The person who tagged you....
aien sygs!

2. His/her site's title and url....
life is a mystery http://liltlepinkygirl.blogspot.com/

3. Date when you were tagged
23 August 2009

4. Persons you tagged
♥ sara!
♥ haslina
♥ hafidz
♥ sabbb
♥ princess bear
♥ izzati
♥ ika
♥ aqma
aien!
tq a lot!
ily laa!

Saturday, August 22, 2009

ramandhan al-mubarak ;)

salam ramandhan!

horrayyyy!exam tamat!how my exam?ouhh..pdn muka..spe sruh tak ulang kji..haha:Pand 4 sure mesti ada g punya laa..haha;P memalukan sungguh!lagi2 chemistry!wahhh..mmg aku tak phm satu apa pun..alhamdulillah..add math dpt buat walaupun ada soalan yang terkantoi!ari kedua peperiksaan rasa mcm nak demam..dri malam lgi da pening!mungkinkah kerana aku akan mengambil add math, bio dan chemistry keesokan harinya..omg..smpi kt skolah pun da tak larat gila..kaki pulak mcm nk pth pun ada..errr..makkk..nk blik tanak pekse!!!!haha last day tu..tetiba je jdi sihat walafiat!menjadi kebiasaan bg sleeping beauty utk tidur sekejap..uwekkk!5 minit pun jdi laa..tp pekse kli nie tak tidur sgt mcm 1/2 thun dlu..haha;P insafkah? aisyah ckp..tawakal je laa..


semalam jge last day fadzreen bersama2 kitaorg..dan kitaorg akan kehilangan seorang lgi bintang..cewahh;P sorang2 pergi..bru je nak rpt..tp da pergi..fadzeen akan berpindah ke kl..to my dear..aty2 dgn H1N1 oke..hehe;) we gonna miss you a lot fadzreen!



asal cuti je homework..asal homework je cuti la tu..err..lgi2 physic!cegu ckp 1 hari 1 soalan..wahh..cegu mmg suka dera kitaorg kan?cegu tak syg kitaorg kan?haha;P cegu tak ada tenaga laaa..kitaorg puasa!banyak songeh!

and horray again..minggu nie tak ada tuisyen!sepatutnya ada..tpi di sebabkan centre tutup selama seminggu..so jgn nak mengada2 ada tuisyen lak..haha nie seme gara2 H1N1 laa..sbb ada bdk skolah cina tu..suspect H1N1..

alhamdulillah..akhirnya..ramandhan tiba jge..kepada semua..selamat menyambut bulan ramandhan al-mubarak..silalah mempuasakan semua anggota badan anda oke!hehe;P

ain : tggu bas ye kak..aik cam jnji je nak pkai bju krg?semangat nak puasa!
aisyah : yelah org nak berubah.esok puasa...kne berubah dr sekarang!
ain : baiklah ustazah!


haha;P buang tebiat letak gambar sendiri!

happy fasting month!

Friday, August 14, 2009

sleeping beauty (:



ouhhh..tetiba rasa nak menangis!tetiba je rasa nak ucap terima kasih kerana telah menvote saya dalam kategori sleeping beauty!tetiba terasa diri ini terfamous laa plk!tetiba je rasa wahh byk nya dosa aku kt cegu!haha;P perasan mcm dapat anugerah besar je..ehhh..mne abg iqram sy?mne?haha;P ehh..correction..iqram pun tanak kt kau la ain..haha;P

ehh..ain npe entry kli nie ada sleeping beauty dgn iqram si encem?haa..nie msti ain nak jdi puteri aurora beradu kan?haha...FYI..tak ada kne mengena dgn puteri aurora tidur atau mimie suhaiza atau norman hakim ye..haha;P sudahsudah..ble nak mle cerita nie..hehe;)

ari tu kan..ari isnin..ada kls pj..cegu sruh keluarkan kertas..lps tu..cegu sruh tlis nme kawan2 dlm kelas tu bg kategori ratu comel, ratu kebaya, ratu rajin dan banyak lgi laa..termasuklah sleeping beauty..haha;P bila da isi semua tu..antar kt cegu..then keputusannya pemenang bgi kategori sleeping beauty dimenangi oleh NURAIN..wahh..sgt berbangga!rmai jge peminat2 aku ek..haha;P perasan!

ouhh ye..apakah punca ain menjadi pemanang bg kategori itu ye?sbb ain ske beradu dalam kelas..haha;P alamak!terkantoi la plk!haha.. ehh..cegu tak marah ke?disbbkan sy seorang puteri..mereka tak jdi nak marah..haha;P

ouhh ye..selain sleeping beauty tu kan..ada jge yang undi aku dlm ratu rajin dgn ratu perpustakaan..aku diundi ratu perpustakaan pun sbb aku pkai bju biru..haha;)rajin kah aku?ouhhh..jrg-jrg skli..haha;P sbb ain slalu tak siap kje skolah die..haha;Ptak ada slalu..kadang2 je..bak kta puteri farah binti nordin..hidup hanya sekali..so kita enjoy..haha;P time nie la nak wt jhat..kankan?

aishah yang tunjang tu plk..dpt dua title..ratu kebaya dan ratu ponteng..haa amik kau..plg syok ratu ponteng laa..



ouhh yer..si kecil nie telah kembali ke melaka..rindu sme si kecil nie..nie ratu jerit di rumah sy..tambahan2..ratu comel di dunia oke..puteri nur alysha ckp..cubaan merampas title ratu comel dan jerit adalah dilarang sama sekali..no copypaste oke..haha;) cha!imy sygs!

ari khamis..anisah dtg skola..omg!imydsm!cuti semiggu sbb H1N1..mrsm terendak da cuti..ble smkts nak cuti???haha;P sebentar..nsek baek..air mata tak jatuh..lgi skit je..tpi kjap je laa..!



examexamexam!exam ku syg..npe la ko dtg..ehh..tension2..sekejap..tetiba je teregat mse ari terbuka..dah janji tanak gagal lgi..haha;P i'll try cegu hasnah..

to all teachers, wawawa..mintak maf seandainya sy tertidur dalam kelas anda..haha;P

Sunday, August 9, 2009

motivasi ;)

Perkara terbaik yang anda patut lakukan di waktu pagi, adalah :

1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.
Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, anda juga masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.

2. Tekad Bermotivasi.
Pasang niat dalam hati yang anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya. Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua.

Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.

3. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi.
Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni.

Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga ia mudah turun. Kesannya, anda menjadi tidak bersemangat, lemah longlai dan lemas.

4. Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah.
Bila anda mula punch card nak masuk kerja, baca bismillah, moga anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat anda lalai, mengantuk, macam tak cukup ‘cas betri’ saja.

Andai kata anda seorang pelajar, bermula dari nak masuk kelas, duduk di kerusi anda dan mula nak bukak buku, mulakan semuanya dengan bismillah. Moga apa jua yang anda lakukan mendapat keberkatan.

Masuk saje ke dalam kelas, pasang niat anda mahu menuntut ilmu. Bila istiqamah melakukannya, anda punya peluang cerah untuk menjadi cemerlang!

5. Set Target Kemajuan Diri Sendiri
Ini juga kurang dititikberatkan. Bila dah keluar rumah sama ada ke kelas atau ke tempat kerja, kita tak tahu apa yang kita nak capai hari tu. Betul tak?

Kita hanya nak sampai di sana, bekerja (atau menghadiri kelas) lepas tu nanti petang balik rumah, berehat, makan, minum, pastu tidur. Esok pagi, bangun dan perkara sama berulang lagi.

Hidup Anda bagai dalam 1 bulatan, situ-situ saja.

Mulai hari ini, ubah sikap anda. Set target apa yang anda mahu capai, lagi best setkan untuk setiap hari.

Andai anda seorang pelajar, set target berapa bab yang anda nak ulangkaji, berapa buah buku yang anda nak baca dalam minggu ni, berapa soalan anda nak bertanya pada lecturer atau guru anda nanti.

Andai anda seorang usahawan, set target berapa jualan yang anda nak capai hari ini dan berapa keuntungan yang anda nak dapat hasil dari bisnes anda. Set juga apa yang anda nak pelajari hari ni dalam bidang bisnes anda.

Andai anda seorang pekerja, set berapa tugas yang anda nak siapkan dan set limit masa untuk anda menyiapkan segalanya. Kecekapan seorang pekerja di nilai dari kepantasan, ketepatan dan kekemasan.

6. Lihat Warna Cerah
Warna boleh mempengaruhi mood. Warna cerah membuat kita jadi energetik, ceria dan penuh dengan idea.

Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Cara ni saya dah test sendiri, berkesan sungguh!

Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood anda menjadi positif.

7. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan
Lepaskan segala yang dulu-dulu. Maafkan orang diwaktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang.

Lepaskan dendam, rasa tak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya.

Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi. Kesannya, anda jadi orang yang tak bersemangat langsung.

Lebih teruk, anda jadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.

adapted :

iluvislam website;)